Kan ik als ik oud ben nog wel in een verzorgingshuis terecht?

*/ ?>

Steeds meer verpleeghuizen en verzorgingshuizen sluiten. Als gevolg van alle veranderingen in de zorg, zullen ouderen weer vaker en langer thuis (moeten) blijven wonen. Omzien naar elkaar en mantelzorgondersteuning wordt steeds belangrijker.

Wie nu in een verpleeg- of verzorgingshuis woont, behoudt zijn recht op zorg en ondersteuning. Maar mensen met lichte zorgvragen worden sinds 1 januari 2014 niet langer toegelaten in verzorgingshuizen (ouderen met zorgzwaartepakket 1 en 2). In 2015 volgen cliënten in categorie 3 en in 2016 die in 4.

Verpleeg- en verzorgingshuizen zoals we die nu nog kennen, zijn over een aantal jaar verleden tijd. Wel blijven er gespecialiseerde verpleeghuizen voor mensen met een zware zorgvraag.

Thuiszorg

Ook in de zorg thuis zijn stevige maatregelen genomen. Er wordt nu onderscheid gemaakt tussen ondersteuning bij hulp in de huishouding en persoonlijke verzorging, zoals iemand uit bed helpen en iemand wassen of verplegen. Hulp in de huishouding is straks de verantwoordelijkheid van de gemeente. De persoonlijke verzorging is ‘een verzekerd recht’, dat bij de zorgverzekeraar ligt.

 

Heeft dit antwoord u geholpen? ja | nee
« Naar veel gestelde vragen
« Naar vorige pagina