Belastingservice (HUBA)

Belastingservice

Bent u gepensioneerd en heeft u moeite met het invullen van uw belastingpapieren? Dan kunt u misschien gebruikmaken van de PCOB Belastingservice. Velen gingen u voor: in 2015 werden liefst 110.000 aangiftes ingevuld. De PCOB heeft zelf ongeveer 500 HUBA-vrijwilligers (HUBA = Hulp bij Belastingaangifte). In totaal hebben alle ouderenorganisaties 2700 HUBA’s.

Belastingservice: voor wie?

De Belastingservice van de PCOB is een service voor alle leden van ouderenorganisaties (PCOB, Unie KBO en ANBO) die een eenvoudige aangifte hebben, gepensioneerd zijn en met een inkomen (AOW-uitkering aangevuld met pensioen) tot €35.000 per jaar voor alleenstaanden of €50.000 voor een echtpaar of samenwonenden. U betaalt daarvoor een vergoeding voor gemaakte onkosten van maximaal €12,00 aan de HUBA-vrijwilliger die uw belastingpapieren invult.
Daarnaast vragen wij een eigen bijdrage van € 5,50 voor alleenstaanden en € 11,- voor een echtpaar. U betaalt dit via een eenmalige machtiging. Voorheen verleende de Belastingdienst hier een subsidie voor aan de ouderenorganisaties, maar met ingang van de aangifte over 2016 stopt de Belastingdienst daarmee. Om de service tegen kostprijs in stand te houden, vragen wij deze kleine eigen bijdrage.
Een HUBA-vrijwilliger is een oudere die zelf lid is van één van de drie ouderenorganisaties. Hij of zij komt bij u thuis.

Thuis of naar een inloopspreekuur

Meestal is het mogelijk dat de belastinginvuller bij u op huisbezoek komt. Soms worden uw papieren in orde gebracht tijdens een inloopspreekuur. Na het invullen van de aangifte controleert de HUBA-vrijwilliger of u in aanmerking komt voor zorgtoeslag en/of huurtoeslag en of de voorlopige beschikkingen zijn ontvangen. Als dit niet het geval is, krijgt u hulp bij het aanvragen van de toeslag. De HUBA-vrijwilliger controleert ook of u misschien geld moet terugbetalen, vanwege een gewijzigd inkomen of vermogen.

Belastingservice nodig? Maak direct een afspraak

Wilt u graag hulp bij het invullen van uw belastingaangifte? Bel dan naar het volgende speciale, landelijke telefoonnummer: 0900 – 040 1437 (€0,10 per minuut). Dit nummer is van maandag tot en met donderdag bereikbaar van 10.00 uur tot 13.00 uur. U wordt dan doorverwezen naar een HUBA-vrijwilliger in uw eigen regio met wie u een afspraak kunt maken.

Meer weten over de PCOB Belastingservice?

Heeft u nog vragen over de belastingservice of wilt u meer informatie? Bekijk dan eens de veelgestelde vragen over de Belastingservice. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan contact op met het landelijk bureau van de PCOB. Dat kan via e-mail (secretariaat@kbo-pcob.nl) of telefonisch: (030) 3 400 600.

Zélf een Hulp bij Belastingaangifte worden?

Bent u lid van de PCOB wilt u zélf een HUBA-vrijwilliger (Hulp bij Belastingaangifte) worden? Neem hiervoor contact op het bestuur van uw eigen afdeling. Zij kunnen u dan voordragen voor een cursus. Als u alleen landelijk  geregistreerd staat als PCOB-lid, kunt u contact opnemen met het verenigingsbureau: per e-mail via secretariaat@kbo-pcob.nl of per telefoon op (030) 3 400 600.

<< Vorige pagina

Nog geen lid?

Wilt u graag gebruikmaken van de gratis Belastingservice, maar bent u nog geen lid van een ouderenorganisatie? Geen probleem. U kunt zich eenvoudig inschrijven voor een PCOB-lidmaatschap. Dit kan ook telefonisch: 038 – 422 55 88.