Mij & Zorg

De zorg verandert. En dat is even wennen. Want hoe kiest u nu de best mogelijke zorg? Hoe wilt u dat uw toekomst eruitziet, als u waarschijnlijk meer zorg nodig heeft? Wat kan of wilt u zelf doen? Wat kunt vragen aan uw familie, vrienden of buren? En wat heeft u echt van de overheid nodig? In samenwerking met Zorg Verandert voert de PCOB het project Mij & Zorg uit.

Doel van Mij & Zorg

Mij & Zorg houdt in dat de PCOB samen met afdelingen dialoogbijeenkomsten organiseert. In zo’n bijeenkomst kunnen ouderen in kleine kring hun ervaringen uitwisselen en elkaar op ideeën brengen. Dit doen we via de methodiek van de dialoog, onder leiding van getrainde gespreksbegeleiders.

> Download de informatiebrochure van Mij & Zorg
> Nieuws en andere informatie over Mij & Zorg leest u op ons nieuwsblog

Omzien naar elkaar

Het project Mij & Zorg sluit aan bij een belangrijke waarde van de PCOB: omzien naar elkaar. We gaan met elkaar in gesprek. Met als doel te stimuleren dat de individuele oudere nadenkt over zijn of haar toekomst. En we willen ermee benadrukken dat niemand er alleen voor hoeft te staan. Door elkaar een spiegel voor te houden, tips te geven en samen plannen te maken kan zelf-redzaamheid veranderen in samenredzaamheid.

Begeleiding van afdelingen: door eigen vrijwilligers

Elke PCOB-afdeling die een bijeenkomst wil organiseren, krijgt daarbij de ondersteuning van een ‘Mij & Zorg’-ambassadeur én een gespreksbegeleider.

Samen met Zorg Verandert

Het project Mij & Zorg is onderdeel van het programma Zorg Verandert. Dit is een vierjarig (verander)programma, gesteund door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Zorg Verandert wordt uitgevoerd in een samenwerkingsverband van twaalf cliënt-, patiënt- en belangenorganisaties, waaronder de PCOB. Zie ook: www.zorgverandert.nl.

Mevrouw Koelewijn (68 jaar):

Ik denk vaak aan later. Hoe kan ik zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen, ook als ik meer zorg nodig heb. Moet ik verhuizen naar een appartement bij mijn kinderen in de buurt? Het is misschien beter om met vriendinnen te kijken of we samen iets kunnen.

Meneer De Groot (78 jaar):

Ik had laatst zo’n keukentafelgesprek, maar ik bleef met heel veel vragen achter. Opeens kreeg ik minder huishoudelijke hulp en ik kon niet goed vertellen tegen welke problemen ik nu aanloop. Had ik er nu maar iemand bij gehad? Maar wie?

Mevrouw Sikkema (83 jaar):

Mijn man is al een paar jaar geleden overleden en het wordt steeds stiller om me heen. Zelf eten koken gaat me niet goed af en ‘tafeltje dekje’ vind ik niet lekker. Ik las laatst iets over een eetgroepje, dat lijkt me gezellig. Maar hoe pak je zoiets nu aan?

Dialoogbijeenkomsten

Interesse in het houden van een dialoogbijeenkomst in het kader van Mij & Zorg? Neem contact op het verenigingsbureau van de PCOB (via de knop rechts) of bel met 030 - 3 400 600.

Nieuws

Haagse update: goed nieuws voor mantelzorgers en cliëntondersteuners

In de Tweede Kamer werden dinsdag 13 juni vier moties aangenomen over mantelzorg en cliëntondersteuning. Dat is goed nieuws voor veel senioren. “Het is mooi om te zien dat een meerderheid in de Tweede Kamer het belang van deze onderwerpen erkent,” zegt Manon Vanderkaa, directeur van KBO [..]

Lees verder

Agenda voor de Zorg 2017: ‘Investeer in vernieuwende zorg’

Investeer in vernieuwende zorg. Dat is de oproep aan een nieuw kabinet door een brede coalitie van patiënten-, cliënten- en seniorenorganisaties (onder meer KBO-PCOB), zorgverleners, zorgaanbieders, publieke gezondheidsdiensten en zorgverzekeraars. De zorgpartijen, verenigd in de Agenda vo [..]

Lees verder