Veilig medicijngebruik

Slikt u dagelijks medicijnen? Het is belangrijk dat u de medicijnen op de juiste manier gebruikt. Want medicijnen hebben ook nadelen. U kunt slaperig worden of langzamer reageren. Of u ziet minder goed. Andere mogelijke bijwerkingen zijn: slappe spieren en duizeligheid. Gebruikt u meerdere medicijnen? Dan is de kans op bijwerkingen groter.

Medicijngebruik in medicijnen

Uit cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen blijkt dat Nederlanders van 65 jaar en ouder ruim driemaal zoveel medicijnen gebruiken als de gemiddelde landgenoot. Bij mensen van 75 jaar en ouder is het gebruik ruim vijfmaal zo hoog. Ook worden geneesmiddelen overwegend chronisch gebruikt. Ruim vier van de vijf recepten die 65-plussers gebruiken zijn herhaalrecepten. De doorsnee 65-plusser gebruikt dagelijks drie soorten geneesmiddelen.

Doe de medicijncheck

Bent u 65 jaar of ouder en gebruikt u dagelijks 5 medicijnen of meer? Dan kunt u vanuit de Basisverzekering een medicijncheck laten uitvoeren door uw huisarts of apotheek. Het is verstandig om zo’n check te doen. Want maandelijks belanden duizenden mensen door verkeerd medicijngebruik in het ziekenhuis. Door verkeerd medicijngebruik of een verkeerde combinatie van medicijnen en drogisterijartikelen kan een gevaarlijke cocktail ontstaan. Dat kan leiden tot val-incidenten, auto-ongelukken en ziekenhuisopnames. Voor meer informatie over uw eigen medicijnen, kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts of apotheek.

Tips voor veilig medicijngebruik

1. Wees zorgvuldig met het innemen van medicijnen
Het is belangrijk wanneer én hoe u de medicijnen moet innemen. Krijgt u bij de apotheek ineens medicijnen die er anders uitzien? Neem dan bij twijfel contact op met de apotheek of arts

2. Weet welke medicijnen u slikt
Weet welke medicijnen u wel of niet slikt en informeer uw arts of verzorgende hierover. Vertel ook welke medicijnen u zonder recept gebruikt, zoals Ibuprofen, aspirine, vitaminen, en dergelijke.

3. Wees alert op veranderingen en bijwerkingen
Meld veranderingen in uw gezondheidszorg aan uw arts of verzorgende. Heeft u last van allergieën of bijwerkingen? Of helpen de bijwerkingen niet? Stop dan niet zelf met de medicijnen. Overleg met de arts/verzorgende en kijk samen wat verstandig is.

4. Meld het als u vergeten hebt uw medicijnen in te nemen
Geef het door als u vergeten bent uw medicijnen in te nemen. Meld dit niet alleen aan uw arts of verzorgende, maar ook aan uw apotheker.

Bron: www.mijnzorgveilig.nl

Nieuws

Vallen blijft sluipmoordenaar onder senioren

Meer dan drieduizend mensen zijn vorig jaar overleden aan de gevolgen van een val, blijkt uit cijfers van het CBS. Seniorenorganisatie KBO-PCOB waarschuwt al jaren voor deze sluipmoordenaar. Iedere vijf minuten valt er een 55-plusser in Nederland. Bijna honderdduizend senioren belanden op de [..]

Lees verder

Onderzoek naar vaccinatiebereidheid van ouderen

Mensen boven de 65 zijn vaker geneigd zich te laten vaccineren dan mensen tussen de 50 en 65 jaar. Vooral wanneer zij hiertoe het advies hebben gekregen van de huisarts. Dat blijkt uit het promotieonderzoek ‘Gezond ouder worden: de vaccinatiebereidheid van 50 plussers’ van Renske Eilers. [..]

Lees verder