Gezond ouder worden

We worden gemiddeld steeds ouder. En hoe ouder we worden, hoe meer kans op kwaaltjes of ziekte. De PCOB informeert u graag over hoe u zo gezond mogelijk oud kunt worden.

De rol van de PCOB

De PCOB streeft naar behoud van gezondheid en eigen kracht van ouderen door aanpassing van leefstijl en preventie. Het verbeteren van de gezondheid draagt bij aan participatie van ouderen. Bovendien kunnen ouderen met een goede gezondheid langer zelfstandig blijven wonen. De PCOB denkt mee over en participeert in landelijke programma’s gericht op preventie.

Preventie: gezond ouder worden én blijven

Natuurlijk, gezond eten en actief leven is voor ieder mens belangrijk. Nóg belangrijker wordt dit naarmate u ouder wordt. Een gezonde leefstijl helpt kwaaltjes en pijntjes voorkomen en zorgt dat uw lijf in een betere conditie blijft. U blijft langer zelfstandig en onafhankelijk. En ervaart meer kwaliteit van leven. De PCOB komt op voor het welzijn van ouderen. Met informatie over gezondheidsthema’s zoals slapen, zien, bewegen, over- en ondergewicht, dementie en alcohol. Ook vertellen wij u wat u zélf kunt doen voor uw gezondheid.

Dossier Het Brein
De hersenen zijn onmisbaar bij het denken en doen. Ze bepalen ook onze persoonlijkheid en maken ons mens. Volop redenen dus om het brein in topconditie te houden. In het ledenmagazine Perspectief van mei 2015 stond een uitgebreid dossier over de hersenen.
> Bekijk het dossier over het brein

Mondzorg voor ouderen
Recent Nederlands onderzoek* laat zien dat 80% van de ouderen een matige tot slechte mondgezondheid heeft bij opname in een verpleeghuis. Om de mondzorg voor ouderen te verbeteren, zit de PCOB in de begeleidingscommissie van het project ‘De mond niet vergeten!’
> Lees meer over mondzorg

Seniorvriendelijk Ziekenhuis
Een verblijf in het ziekenhuis is nooit prettig. Maar voor kwetsbare ouderen is dat vaak extra vervelend. Daarom hebben de ouderenorganisaties Unie KBO, PCOB, NOOM en NVOG in 2013 het initiatief genomen voor het keurmerk Seniorvriendelijk Ziekenhuis. Zodat u weet of uw ziekenhuis seniorvriendelijke zorg levert.
> Lees meer over het Seniorvriendelijk Ziekenhuis

Veilig medicijngebruik
Slikt u dagelijks medicijnen? Het is belangrijk dat u de medicijnen op de juiste manier gebruikt. Want medicijnen hebben ook nadelen.
> Lees hier meer over een veilig medicijngebruik

Domotica en e-health
De zorg verandert in een duizelingwekkend tempo. Veel veranderingen komen voort uit de technologische (ICT) vooruitgang en uiten zich in de vorm van huisautomatisering (Domotica) en voorlichting, zelftests en behandeling via Internet (e-health). Dankzij deze technologie komt er meer ruimte voor de menselijke kant van zorg. Dat is niet alleen de overtuiging van de overheid, ook de PCOB ziet kansen voor Domotica en e-health.

Zorgtrainingscentrum
Het accent in de zorgverlening verschuift van ‘zorgen voor’ naar ‘zorgen dat’. Het Zorgtrainingscentrum in Zwolle bereidt zorgprofessionals daarop voor. De PCOB participeert hierin.
> Lees meer over het Zorgtrainingscentrum

Gezond ouder worden
Kent u de ‘blue zones’ (blauwe zones)? Dat zijn plaatsen op de wereld waar mensen gezond oud worden. Waar zit dat ‘m in en wat kunnen wij ermee?
> Lees het artikel over Blue Zones in Perspectief 7 van 2016

Word nu lid van de PCOB

De PCOB komt op voor het welzijn van ouderen. Met informatie en tips over gezondheidsthema’s zoals slapen, zien, bewegen, over- en ondergewicht, dementie en alcohol.

Nieuws

Vallen blijft sluipmoordenaar onder senioren

Meer dan drieduizend mensen zijn vorig jaar overleden aan de gevolgen van een val, blijkt uit cijfers van het CBS. Seniorenorganisatie KBO-PCOB waarschuwt al jaren voor deze sluipmoordenaar. Iedere vijf minuten valt er een 55-plusser in Nederland. Bijna honderdduizend senioren belanden op de [..]

Lees verder

Onderzoek naar vaccinatiebereidheid van ouderen

Mensen boven de 65 zijn vaker geneigd zich te laten vaccineren dan mensen tussen de 50 en 65 jaar. Vooral wanneer zij hiertoe het advies hebben gekregen van de huisarts. Dat blijkt uit het promotieonderzoek ‘Gezond ouder worden: de vaccinatiebereidheid van 50 plussers’ van Renske Eilers. [..]

Lees verder