Wonen en domotica

womenZonder afhankelijk te worden van wie dan ook, willen we zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen. Maar hoe blijven we zelfredzaam als we straks minder mobiel worden? Gelukkig bieden technologische ontwikkelingen legio mogelijkheden om ons wooncomfort, liefst nu al, te vergroten. Alles over wonen en woonhuisautomatisering, oftewel domotica. In editie 2 van Perspectief las u er al over in het dossier. > Nalezen kan hier.

Portretten van PCOB-leden
Domotica blijven ver van mijn bed! Dat is de Stelling in het meinummer van Perspectief. Rond domotica en langer zelfstandig wonen vertellen PCOB-leden hun verhaal.

De heer Anne van den Dool uit Leusden: “Mijn vrouw en ik wonen in een seniorenwoning. Het is wel een woning met twee verdiepingen, maar we hebben beneden een slaapkamer en de badkamer. Het is dus mogelijk om volledig beneden te leven. Twintig jaar geleden zijn we hier naar toe verhuisd. Voorheen woonden we in een drive-in woning, dat betekende dus veel trappen lopen. Toen onze kinderen uit huis gingen, zijn we meteen naar levensloopbestendige woning vertrokken.
Ik heb het idee dat het in Leusden een probleem is om een betaalbare, passende ouderenwoning te vinden. Woningen zijn vaak erg aan de prijs. Ook worden er veel fouten gemaakt: een seniorenwoning met hoge drempel bijvoorbeeld, die helemaal niet toegankelijk is met een rollator of scootmobiel. Vanuit de PCOB zit ik met de samenwerkende ouderenorganisaties in onze gemeente in een overleg hierover. Ik ben bezig de werkgroep wonen & mobiliteit te reactiveren. Ik ben in gesprek met een organisatie voor lichamelijk gehandicapten om de krachten te bundelen en heb veel contact met de Wmo-adviesraad.”

De heer Arie Slobbe uit Enkhuizen: “Mijn vrouw en ik wonen heel gerieflijk in een seniorenappartement. Het huis is gelijkvloers, ruim opgezet en heeft een balkon. We zijn hier vijf jaar geleden naar toe verhuisd. Na een hartoperatie en twee knieprotheses hadden we behoefte aan een gelijkvloerse woning. De tuin en ons vorige huis vroegen veel onderhoud, zo ontstond bij ons de behoefte om te verhuizen. Op dit moment hebben we geen zorg aan huis, we kunnen alles nog zelf.
Ik zat tot een paar jaar geleden in een patiëntenbeweging in West-Friesland. Ik onderschrijf grotendeels de visie van de overheid op langer zelfstandig wonen. Wel vind ik dat er te weinig aandacht is voor de groep ouderen die om diverse redenen beter niet zelfstandig thuis kan wonen. Ouderen die graag op een zeker moment samen ‘klonteren’ met andere ouderen in een veilige omgeving met veel zorg voorhanden. Die verlangen naar een veilige omgeving, die een verzorgingshuis meer biedt dan familie, mantelzorg en thuiszorg kunnen. Ik vind dat gemeentes meer zouden moeten doen om ouderen passende woonruimte te bieden.”

De heer Pieter Zuidema uit Drachten: “Vijftien jaar geleden zijn mijn vrouw en ik verhuisd naar een patiobungalow. Mijn vrouw had een dwarslaesie en zat in een rolstoel, vandaar onze wens om gelijkvloers te wonen. Ik heb mijn vrouw tot haar overlijden, nu een jaar geleden, zelf thuis verzorgd. Als ik er niet was, had het niet gekund. Dan had ze naar een verpleeghuis gemoeten. Niet dat ik het alleen kon hoor, op het laatst hadden we dagelijks zes mensen over de vloer. Elke dag weer anderen. Een geweldige inbreuk op je privacy. Vreselijk. Maar ja, de andere optie, mijn vrouw naar een verpleeghuis was nog vreselijker. Dat is er gelukkig ook niet van gekomen.
Mijn ervaring is dat er vaak zoveel onwetendheid is, dat baart me zorgen. Ik ben voorzitter van de werkgroep toegankelijkheid in onze gemeente. Laatst werd er een blindeninstituut geopend, de straat waar het gebouw staat, heeft strepen op de grond die naar het instituut leiden. Mooi, maar ze stoppen vlak voor de deur. Dan ben je er toch, stelde de ambtenaar. Ja en dan? Dat ziet een blinde toch niet? Die heeft toch verdere begeleiding nodig? Ik vind dan ook niet dat de gemeente genoeg doet om passende woonruimte te bieden aan ouderen, maar ik vind vanuit mijn achtergrond met die toegankelijkheid, dat het probleem van passende woonruimte ook vaak zit bij architectenbureaus. Als zij huizen bouwen waar geen goede ingangen zijn, die niet rolstoeltoegankelijk zijn, dan houdt het snel op met die passende woonruimte. Daar is vaak te weinig kennis van bij gemeentes.”

Mevrouw Alie de Graaf in Bunschoten: “Mijn man en ik wonen in een ruime seniorenwoning. Mijn man heeft Alzheimer. Hij heeft indicatie 5 en kan dus terecht in een verzorgingshuis. Hij staat op de wachtlijst bij zorgcentrum De Haven in Bunschoten, maar daar is weinig plek. Maar nu gaat het thuis nog goed. Ik ben een stuk jonger en nog goed gezond. Ik ben jarenlang maatschappelijk werkster geweest, dus weet mijn weg wel te vinden binnen de gemeentelijke instanties.
We wonen nu in een ruime seniorenwoning. We wonen er al 20 jaar, we zijn dus redelijk jong hier naar toe verhuisd. Kort na die verhuizing moest mijn man een operatie ondergaan, waardoor hij een tijd in een rolstoel zat en later nog eens, dus we waren heel blij toen die keuze gemaakt te hebben om te gaan verhuizen. Het is een heerlijke woning, alles gelijkvloers en met een ruime tuin. Maar ook veel onderhoud. Doordat mijn man niets meer kan doen, blijven er veel klusjes liggen. Vooral de tuin en het ramen wassen. Nu heb ik wel een tuinman en een glazenwasser ingehuurd, gewoon zelf, particulier. Ik heb liever iemand die ik gewoon betaal en geen vrijwilliger. Dan voel je je toch altijd schuldig, heb je het idee dat je zo iemand weer een cadeau of wat moet geven. Dan betaal ik liever, wel zo duidelijk. Mijn ideale woonsituatie zou zijn dat we verhuizen naar een verzorgingshuis, waar mijn man dag en nacht alle zorg kan krijgen die nodig is en ik in vrijheid en zelfstandig kan leven. Ik weet dat deze plekken wel bestaan, maar niet bij ons in het dorp of de regio.”

Ook reageren op de Stelling? Kijk dan hier.

Handige apps
Bij domotica en eHealth denken we al gauw aan dure, ingewikkelde  systemen en technologische apparaten die in huis geïnstalleerd moeten worden. Maar wist u dat er ook veel apps (toepassingen voor smartphone en tablet) beschikbaar zijn op het gebied van gezondheid, medicatie en hulpmiddelen? Enkele handige apps op een rij:

 • De app MedAlert herinnert gebruikers om tijdig hun medicatie in te nemen. Ook kunt u hiermee de medicijnvoorraad bijhouden en notities bewaren. Deze app is gratis te downloaden en werd ontwikkeld door GGZ Friesland.
 • De app Moet ik naar de dokter? helpt uw klacht te bepalen en in te schatten of een bezoek aan dokter of ziekenhuis gewenst is. Via een plaatje kiest u het ‘zieke’ lichaamsdeel en geeft het soort klacht aan. U moet een aantal vragen beantwoorden en op basis daarvan geeft de app inzicht in de ernst van de klacht. Ook wordt de dichtstbijzijnde huisartsenpost getoond en adviezen voor zelfzorg gegeven. Deze app is ontwikkeld door Huisartsenpost Apeldoorn en kost € 0,79.
 • De app Zorgassistent helpt om een bezoek aan de arts voor te bereiden, het gesprek op te nemen en op het consult terug te kijken. Ook kunt u informatie over ziektes opzoeken en heeft de app een pillenwekker. De app Zorgassistent is ontwikkeld door verzekeraar Interpolis en gratis te downloaden.app
 • De app Beter zien vergroot tekst en beeld waardoor deze beter te lezen en te zien zijn. Voor extra contrast is het zelfs mogelijk om verschillende kleurstellingen te kiezen. Ook kan de tekst worden voorgelezen. De app is ontwikkeld door Ergra Low Vision en kost €5,49.
 • De Zelfregieapp is ontwikkeld voor zorggebruikers en zorgverleners. De apps zijn aan elkaar gekoppeld, zo kunt u als patiënt vanaf uw eigen telefoon of tablet, afspraken en rapportages beheren en inzien. U kunt afspraken met de zorgverlener wijzigen of annuleren. Tevens bevat de app verwijzingen waarmee u eenvoudig een reis met het openbaar vervoer plant, boodschappen bestelt of geldzaken regelt met de bank. De app is ontwikkeld door Stimulansz, gratis voor zorggebruikers, betaald voor zorgverleners (instellingen) en alleen geschikt voor I-phone of I-pad.
 • De Dementia-App is gemaakt om hulp te bieden in de ondersteuning en communicatie tussen mantelzorgers en mensen met dementie. De app bevat een fotoboek, muziek, agenda, logboek, geheugenspellen, beeldbellen, informatie en ervaringen en wordt ontwikkeld door de broers Pieter en Harm Hasenaar wiens moeder Alzheimer heeft.

Hoe werkt dat precies, zo’n app downloaden? SeniorWeb geeft een handige uitleg voor Android-gebruikers en voor Apple-gebruikers

Mijn idee
De PCOB presenteert in de brochure ‘Mijn idee’ dertien voorbeelden van nieuwe woonvormen, vaak opgezet door 50-plussers zelf. U kunt de brochure hieronder downloaden of vraag een exemplaar aan bij de PCOB, via secretariaat@pcob.nl. Op = op.
> Download de brochure ‘Mijn Idee’

Ideeën en inspiratie opdoen?

 • Breng een bezoek aan het Huis van het Heden in Leeuwarden. Zie het dossier over domotica in Perspectief #2 van 2015 voor een verslag van een bezoek.
 • Neem een kijkje in de Slimste woning van Nederland in Eindhoven.
 • PCOB-lid Betsy de Keizer geeft lezingen over langer zelfstandig wonen en domotica. Ze heeft al verschillende PCOB-afdelingen bezocht om voorlichting te geven.Leeuwarden-20141223 Huis van het Heden.
 • Ook leveranciers van domotica (zoals Tunstall) kunt u benaderen om voorlichting te komen geven en hun mogelijkheden (producten) te presenteren. Een overzicht vindt u hier.
 • Bezoek de Liever thuis-beurs, die het hele jaar door op verschillende plaatsen in Nederland wordt gehouden. Of de Beurs domotica en slim wonen (1 keer per jaar in Evoluon, Eindhoven).
 • Loop eens een zorgwinkel binnen bij u in de buurt, bekijk de mogelijkheden en laat u informeren. Of neem een kijkje in de PCOB-webshop (zie ook de aanbieding in Perspectief #2-2015 op pagina 39).
 • Veel informatie over het (ver)bouwen en verbeteren van woningen om ze levensloopbestendig te maken, vindt u op de website Lang zult u wonen. 

Hoe levensloopbestendig is uw woning?
Op de website www.huistest.nl kunt u testen hoe levensloopbestendig uw woning is. Desgewenst ontvangt u ook een vrijblijvend advies over de geschiktheid van uw huis.
> Kijk op www.huistest.nl

Leeuwarden-20141223 Huis van het Heden.Tips voor het toekomstbestendig maken van uw woning
Wilt u uw woning toekomstbestendig maken? Download dan hieronder een lijstje met tips voor het toekomstbestendig maken van uw woning, opgesteld door de Rijksoverheid.
>
Tips voor een toekomstbestendige woning

Veilig met het Politiekeurmerk
Er is een speciale brochure uitgegeven over het ‘Politiekeurmerk Veilig wonen’. Deze brochure kunt u hieronder downloaden. Voor meer informatie kunt u ook op de website www.politiekeurmerk.nl kijken.
> Download de brochure ‘Politiekeurmerk Veilig wonen’

Daarnaast vindt u op de website van het Ouderenfonds ook veel informatie.
> Klik hier voor tips over veiligheid en oplichting
> Informatie over langer zelfstandig wonen

Mantelzorgwoningen
Wilt u meer informatie over mantelzorgwoningen? PasAan is de organisatie die mantelzorgwoningen ontwikkelt.
> Kijk op www.pasaan.nl of bel 035 – 694 82 94

Woongroepen
LVGO is de Landelijke Vereniging Gemeenschappelijk wonen van Ouderen. Op de website van deze organisatie vindt u een overzicht van alle (soorten) woongroepen in Nederland.
> Kijk op www.lvgo.nl

Voor voorbeelden van woonvormen en meer informatie over dit onderwerp neemt u een kijkje op één van de volgende websites:

Nieuws

Kabinet, investeer in wijkverpleging!

De wijkverpleging in Nederland staat onder water, blijkt uit onderzoek. Er is te weinig geld en menskracht. Het kabinet steekt nu extra geld in verpleeghuiszorg. Maar daarnaast is voor thuiswonende ouderen voldoende hoogwaardige wijkverpleging hard nodig. KBO-PCOB roept het kabinet dan ook o [..]

Lees verder

Ouderen verlangen naar wonen ‘met elkaar’

Senioren betreuren het dat veel ouderenvoorzieningen verdwijnen. Het grootste gemis is het beschut wonen in aanleunwoningen bij een verzorgingshuis. Niet iedereen wil zelfstandig wonen. Er zijn ook ouderen die ‘met elkaar’ willen wonen. Dit blijkt uit M [..]

Lees verder

KBO-PCOB tevreden over investering €200 miljoen in verpleeghuiszorg

KBO-PCOB is blij met de €200 miljoen die het demissionaire kabinet vrijmaakt voor de verpleeghuiszorg, bovenop de al toegezegde €100 miljoen van staatssecretaris Martin van Rijn (VWS). Het geeft aan dat het kabinet de urgentie onderkent en de problemen in de ouderenzorg wil aanpakken. [..]

Lees verder