Eenzaamheid onder ouderen

“Ik loop slecht, ben niet meer mobiel. Ik kan moeilijk ergens heen. Dokter en dominee hebben ook gezegd dat ik onder de mensen moet blijven en niet moet versomberen.”

Liefst een derde van de 55-plussers in Nederland heeft last van eenzaamheidsgevoelens. Dat blijkt uit onderzoek van de PCOB. Om eenzaamheid aan te pakken, is de PCOB lid van Coalitie Erbij, een samenwerkingsverband van maatschappelijke organisaties. De Coalitie Erbij initieert, faciliteert en stimuleert samenwerking tussen mensen die zich bezighouden met eenzaamheid.

Gevolgen van eenzaamheid onder ouderen

Nederland kent een dubbele vergrijzing. Het aantal ouderen neemt toe én mensen worden steeds ouder. Naarmate mensen ouder worden en meer fysieke problemen krijgen, hebben ze steeds minder contacten met anderen. Ze verliezen hun partner en hun leeftijdsgenoten. En omdat ze minder mobiel worden, zoeken ze het contact ook minder op. Eenzaamheidsgevoelens belemmeren ouderen in hun functioneren. Eenzaamheid kan leiden tot psychische problemen zoals angst en depressieklachten. Ook kunnen fysieke klachten toenemen. Andere mogelijke gevolgen zijn vervuiling, overlast en betalingsachterstanden. Voor het welzijn van de ouderen is het noodzakelijk hen uit het isolement te halen.

De strijd van de PCOB tegen eenzaamheid

De PCOB is aangesloten bij Coalitie Erbij, Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid. Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich sterk eenzaam. Met Coalitie Erbij zetten maatschappelijke organisaties zich samen in om eenzaamheid te voorkomen of te verminderen. Coalitie Erbij voert campagne, vergaart en verspreidt kennis over eenzaamheid en ondersteunt samenwerking. Belangrijke terugkerende activiteiten zijn de Week tegen Eenzaamheid, het Nationaal Eenzaamheid Congres, de Nationale Eenzaamheid Prijs, Kom erbij Festivals en De Langste Eettafel van Nederland. 

> Lees hier meer over de Coalitie Erbij

Project Coalitie Erbij

Op de website van Coalitie Erbij leest u meer over de strijd van PCOB tegen eenzaamheid.

Nieuws

Blijf de hitte de baas!

De zomer is volop begonnen en deze dagen stijgt de temperatuur naar tropische hoogten. Om u goed te wapenen tegen de warmte geeft KBO-PCOB u een aantal praktische tips. De afgelopen jaren hebben we steeds te maken gehad met records in het weer. We kunnen er niet omheen dat er he [..]

Lees verder