Werk voor ouderen: langer gezond aan het werk blijven

We moeten langer doorwerken. Vanaf 2021 ligt de AOW-leeftijd op 67 jaar. De pensioenregelingen versoberen en het prepensioen is afgeschaft. Als u ouder wordt, hebt u meer kans op lichamelijke klachten. Hoe blijft u tóch langer gezond, gemotiveerd en kwalitatief hoogwaardig aan het werk? Een aantal tips.

Eet, beweeg en werk gezond
Het is belangrijk dat u voldoende beweegt, gezond een en gezond leeft. Ook de werkomstandigheden spelen een belangrijke rol. Zwaar lichamelijk werk is natuurlijk veel belastender voor een oudere werknemer dan voor een jonge twintiger.

Blijf je ontwikkelen
Persoonlijke ontwikkeling houdt niet op bij uw 45ste. Zorg dat je je blijft ontwikkelen. Zodat je niet alleen veel ervaring hebt, maar ook actuele kennis. Dat voorkomt ook dat je werk een sleur wordt.

Zorg voor een gezonde werkhouding
Een goede werkhouding houdt u gezond. Werkt u veel achter een bureau? Optimaliseer dan uw werkplek en uw houding. Dat voorkomt RSI door overbelasting van spieren en gewrichten.

Tips:

 • Check uw werkhouding
  Stel uw stoelcorrect in en optimaliseer uw werkplek. Informeer bij uw Arbodienst voor de details. Of kijk op de website www.veiligengezondwerken.nl
 • Beweeg voldoende
  Met een halfuurtje lunchwandelen voldoet u al aan de Nederlandse Norm
 • Gezond Bewegen!
  Doet u lichamelijk zwaar werk? Houdt u zich dan aan de richtlijnen die gelden voor uw werk. Kijk voor tips over lichamelijke belasting op www.veiligengezondwerken.nl
 • Hoge fysieke of geestelijke belasting? Bespreek dit!
  Heeft u een geestelijk of fysiek probleem op uw werk? Of heeft u thuis een belastende situatie die u bezighoudt op het werk? Bespreek dit met uw leidinggevende. Of neem contact op met uw Arboarts.
 • Doe aan loopbaanontwikkeling
  Om gezond te blijven werken, is het belangrijk dat u uw werk met plezier doet. U kunt testen maken om meer inzicht te krijgen in uw vaardigheden, interesses en persoonlijkheid. Misschien wilt u wel een cursus of training volgen. Bespreek de mogelijkheden met uw werkgever.
 • Houd inzicht in uw werkvermogen
  Er zijn verschillende instrumenten op het terrein van gezondheids-, arbo- en personeelsbeleid waarmee u inzicht krijgt in uw werkvermogen. Zoals de Work Ability Index (WAI). Als werknemer krijgt u met de WAI een goed inzicht in uw werkvermogen: de mate waarin u in straat bent zowel lichamelijk als geestelijk uw werk te doen. Zo kunt u langer gezond en met plezier aan de slag blijven. Bespreek de mogelijkheden met uw werkgever. Kijk voor meer informatie op www.blikopwerk.nl/wai.

Nuttige links

 • Veilig en gezond werken
  De website van CNV en SZW met actuele informatie over veilig en gezond werken.
 • Arbo bondgenoten
  De website van FNV Bondgenoten over veilig en gezond werken.
 • Arboportaal
  Webportaal van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Voor al uw vragen over werk en arbozaken.
 • Sociale Zaken en Werkgelegenheid
  Informatie over onder meer veilig en gezond werken.
 • Gezond werken test
  Een test over werkhoudingen die een risico vormen voor het ontwikkelen van stress- en/of en gezondheidsklachten. In de uitslag leest u wat voor type u bent en wat daarvan de gevolgen voor uw gezondheid kunnen zijn.
 • Werken en mantelzorg
  Informatie over de combinatie van werk en mantelzorg, voor werknemer én werkgever.
 • Work Ability Index (WAI)
  Een instrument om uw werkvermogen te meten

Nieuws

KBO-PCOB steunt oproep armoedecoalitie: ‘Laat iedereen meedoen’

De gemeente Utrecht heeft het NIBUD onderzoek laten doen naar de financiële positie van mensen met lage inkomens. Het blijkt dat een grote groep mensen dagelijks in de overlevingsstand staat. De Utrechtse situatie is exemplarisch voor andere steden, zegt KBO-PCOB. Daarom schaart KBO-PCOB zi [..]

Lees verder