Meer kansen voor 50+-vrouwen op werk

In samenwerking met ouderenorganisatie Unie KBO en een aantal partners voerde de PCOB tot eind 2014 het project ‘Maak werk van uzelf!’ uit, gericht op werkzoekende 50+ vrouwen. Doel van het project was dat vrouwen hun eigen mogelijkheden, talenten en vaardigheden ontdekten en dat potentiële werkgevers met hen in contact kwamen. Om zo de afstand tot de arbeidsmarkt voor werkzoekende 50-plus vrouwen te verkleinen.

Waardevolle kennis en ervaring

Het is belangrijk dat 50+-vrouwen goede kansen hebben op werk. Vanwege de veranderingen in de partnertoeslag valt voor vrouwen die een oudere partner hebben een deel van het inkomen weg. Daarnaast zijn in de toekomst arbeidstekorten te verwachten, onder meer in de zorg. En trouwens, het is ook gewoon heerlijk om te kunnen werken. Het geeft voldoening en zelfvertrouwen en het is goed voor de persoonlijke ontwikkeling. Bovendien hebben 50+-vrouwen waardevolle kennis en ervaring.

Bijeenkomsten en workshops

Tijdens de MaakWerk-bijeenkomsten de afgelopen jaren (2012-2014) zijn bijna 1400 vrouwen op weg geholpen in hun zoektocht naar een betaalde baan en gemotiveerd om concrete stappen te zetten (zie overzicht cijfers). Zij maakten tijdens regionale bijeenkomsten op laagdrempelige wijze kennis met organisaties en instellingen die hen daarbij kunnen helpen. De vrouwen kregen ook tips voor solliciteren, netwerken en vacatures. De bijeenkomsten zijn uitgevoerd door de PCOB, Unie KBO, lokale gemeenten en het UWV, met subsidie van het fonds PGO. Klik hier om de evaluatie te lezen. Inmiddels is ook de methodiekbeschrijving van Maak werk van uzelf gereed, klik hier om de Methodiekbeschrijving MWVU te lezen.

Als vervolgstap volgden ruim 200 vrouwen een eendaagse Talentenworkshop. Tijdens deze workshop, aangeboden door de uitvoerende organisaties, werden de vrouwen zich bewust van hun talenten. Met als doel: meer zelfvertrouwen en meer inzicht om zich breder te oriënteren op de arbeidsmarkt. De Talentworkshops zijn door de deelneemsters als bijzonder positief ervaren, lees meer in de evaluatie.

Droombaanactie

Een bijzonder onderdeel van het project ‘Maak werk van uzelf’ was de Droombaanactie, begin 2014. Werkzoekende 50+ vrouwen werden opgeroepen hun realistische droombaan én de stappen die zij daarvoor gingen ondernemen, kenbaar te maken. Van de 130 deelnemende vrouwen wonnen er 6 een prijs die hen een stap op weg helpt richting werk. De eerste prijs was een meeloopdag in het werkveld en een bijdrage aan een opleiding voor doktersassistente.

Nieuws

Verborgen werkloosheid onder 55-plussers blijft

De werkloosheid is gedaald het afgelopen jaar. Dat meldt het UWV donderdag 15 juni. De cijfers omtrent de ouderenwerkloosheid blijven vooralsnog achter bij de landelijke dalende trend. Minder 55-plussers krijgen een WW-uitkering ten opzichte van vorig jaar, maar de daling is marginaal vergel [..]

Lees verder

KBO-PCOB accepteert geen ‘pech-generatie’ werklozen

De werkloosheid daalt in Nederland, maar niet bij ouderen. 55-plussers die hun baan kwijtraakten tijdens de crisis, zijn veelal niet aan het werk gekomen. De Volkskrant spreekt zelfs over een ‘pechgeneratie’. KBO-PCOB accepteert dit niet, en komt met voorstellen. Het CBS pres [..]

Lees verder