Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB)

Bankzaken doen is de afgelopen jaren een stuk gemakkelijker geworden. Geld overmaken gaat heel eenvoudig via internet of via een bank-app op onze mobiele telefoon. Kleine bedragen kunnen we in de winkel betalen met contactloos pinnen. Minstens zo belangrijk is het, dat er voldoende contant geld in omloop blijft. De PCOB participeert daarom in het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB).

Wat is het MOB?

Het MOB richt zich op de bevordering van de veiligheid, betrouwbaarheid, toegankelijkheid en efficiëntie van het Nederlandse betalingsverkeer. Het houdt ook de bereikbaarheid en toegankelijkheid van contant geld in de gaten. Het MOB bestaat uit partijen die aanbieders en gebruiker van betalingsverkeer vertegenwoordigen. Zoals de koepelorganisaties van winkeliers en banken, organisaties van mensen met een functiebeperking en de Consumentenbond. Het MOB staat onder voorzitterschap van De Nederlandsche Bank (DNB). Het MOB overlegt periodiek over de maatschappelijke gevolgen van ontwikkelingen in ons betalingsverkeer. Ze bekijkt vooral hoe ons betalingsverkeer efficiënter kan worden ingezet voor consumenten, bedrijven en banken.

> Download de folder ‘Betaaldiensten: bereikbaar voor iedereen!’

Pilot contact geld

Het aantal geldautomaten neemt al enige jaren gestaag af. In sommige kleine plattelandskernen zijn ze helemaal uit het straatbeeld verdwenen. Het is echter belangrijk dat mensen toegang blijven houden tot contant geld. Daarom hebben de banken het initiatief genomen voor een pilot in Zeeuws-Vlaanderen. De pilot – die startte met de ingebruikname van een nieuwe betaalautomaat – wordt gesteund door het MOB.

> Lees meer over de pilot contact geld

Nieuws

Houd ouderen bij de les, met óf zonder computer

'Het doet directeur Manon Vanderkaa goed dat steeds meer senioren hun weg op het internet vinden. Toch blijft er nog een grote groep die de digitalisering niet ten volle weet te benutten.' Zo meldde het Algemeen Dagblad (AD) op 17 juni. Al [..]

Lees verder

Digitale zorgen voor senioren ondanks inhaalslag

Steeds meer senioren maken gebruik van het internet. Zij zijn actief op Facebook, regelen hun bankzaken via internet en doen digitaal belastingaangifte. Dat is goed nieuws, want onze samenleving digitaliseert in rap tempo. Toch blijven er ook zorgen over de digitale aansluiting van senioren, [..]

Lees verder