Financiën: inkomen en pensioen voor ouderen

thema financiën

Hoe zit het met mijn AOW en mijn pensioen? Heb ik straks nog wel genoeg geld om te besteden? Heel veel senioren en ouderen in Nederland stellen zichzelf deze vragen.

De factoren van koopkracht

Hoeveel geld heeft u maandelijks te besteden? Wat is úw koopkracht? Dit hangt af van uw inkomen enerzijds én uw kosten anderzijds. Factoren die daarbij een rol spelen zijn onder meer: vaste lasten (woninghuur, verzekeringen, energielasten), zorgkosten en fiscale maatregelen. Van invloed zijn ook de hoogte van de renterekening (die weer effect heeft op de hoogte van de pensioenpremie) en de rekenregels van de Nederlandsche Bank (DNB) voor pensioenen. En ook de prijzen van uw dagelijkse boodschappen zijn van invloed op uw koopkracht. 

Financiën: inkomen en pensioen

De PCOB komt op voor een welvaartsvast AOW, een rechtvaardig pensioenstelsel en behoud van koopkracht. Ook vinden we het belangrijk dat er in Nederland solidariteit is tussen rijk en arm, gezond en ziek en oud en jong. Wij volgen al deze ontwikkelingen op de voet en ondernemen zo nodig actie. Met als doel: kwaliteit van bestaan en een zinvol en waardig leven.

Samen met andere ouderenorganisaties

Voor de thema’s ‘Inkomen & Koopkracht’ en ‘Pensioen’ werkt de PCOB nauw samen met de ouderenorganisaties Unie KBO, NVOG en NOOM. Samen komen we op voor de kwaliteit van bestaan van mensen in de derde en vierde levensfase, opdat zij zinvol en waardig leven.

Lees meer over:

> De PCOB onderzocht de opvattingen van leden en verwoordde ze in een manifest voor de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2017 en de gemeenteraadsverkiezingen van het jaar daarna. U leest er meer over in het Verkiezingendossier.

Nog geen lid?

De PCOB zet zich in voor inkomen, pensioen en koopkracht. Wilt u op de hoogte blijven en bent u nog geen lid van de PCOB? Geen probleem. U kunt zich eenvoudig inschrijven voor een lidmaatschap. Dit kan ook telefonisch: 038 – 422 55 88.

Nieuws

Solidariteit tussen jong en oud centraal tijdens pensioenbijeenkomst

Zo'n 150 KBO- en PCOB-leden waren donderdag 9 maart in Nijverdal bijeen tijdens de pensioenbijeenkomst van KBO-PCOB en het CDA. Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) hield een informatieve inleiding over onder meer de geschiedenis van de pensioenleeftijd, de doelen van het pensioenstelsel en de invl [..]

Lees verder

Opinie: ‘Niet zomaar een nieuw pensioenstelsel’

Het Nederlandse pensioenstelsel is waarschijnlijk het beste ter wereld. Er is een vermogen aanwezig dat groter is dan twee keer het jaarlijkse inkomen van ons land. En toch knelt het. Het pensioenstelsel is te ingewikkeld geworden. De risico’s die bij de deelnemer liggen zijn ook veel gro [..]

Lees verder