Afdeling Voorthuizen
Dhr. H. van Diermen (Henk)
E: h.diermen87@upcmail.nl

Jaarprogramma 2019-2020

Programma Ontmoetingsmiddagen 2019-2020

Alle bijeenkomsten zijn op de derde maandag van de maand om 14.30 uur inde Ichthuskerk.

 

16 september 2019       Het leven van de honingbij

Een presentatie en uitleg over het leven van de honingbij, het wonderbaarlijke en merkwaardige leven van ons kleinste huisdier en over de imkerij.

Aanbod komen onder andere:

Hoe leeft een volk in de bijenkast, waar zijn al die bijen mee bezig in de korf/kast, waarom is de koningin zo belangrijk in een volk, wat is het verschil tussen een dar en een werkster, wat houdt koninginneteelt in.

De diverse producten van de honingbij komen aan bod zoals honing, stuifmeel, koninginnegelei en propolis.

Ook een uitleg over de verzorging en enkele imkergereedschappen kunt u bekijken. Bij de koffie een honingkoekje en na afloop een kleine proeverij van honingwijn(mede)

René en Riet de Jong, Imkerij op de moestuin, Wijchen

21 oktober 2019             De historie en beleving van de Pelgrimsreis  naar Santiago de  Compostella

Henk Griffioen uit Utrecht, een bevlogen en ervaren pelgrim, neemt ons mee aan de hand van prachtige beelden en boeiende verhalen over zijn camino te voet naar Santiago de Compostella. Hij vertelt over de geschiedenis en achtergrond van deze camino. Wat zijn de verschillen tussen de miljoenen pelgrims uit de middeleeuwen en de pelgrims van nu. In de loop der jaren heeft Henk een passie ontwikkeld voor pelgrimstochten naar Santiago de Compostella. Hij is er zes keer aangekomen, o.a. als reisleider van een groep pelgrims. Het is niet vrijblijvend, het raakt je diep als mens.

18 november 2019        De inspiratie van Marc Chagall

Een presentatie over de ramen in de kapel van het Hadassah   ziekenhuis in Jeruzalem, die zijn ontworpen. door Marc Chagall. Het  zijn twaalf kleurrijke glas in lood ramen vol symboliek. Ze gaan over de twaalf stammen van Israël. Chagall heeft zich laten inspireren door  het verhaal van Jacob, die zijn zonen zegent op zijn sterfbed. Er is een  korte inleiding over het ontstaan van deze ramen, de Bijbelse  achtergrond en de rede van Marc Chagall bij de opening in 1962. De      ramen worden inhoudelijk toegelicht om de symbolen te verhelderen.

De heer Ben Piepers uit Wageningen.

 

16 december 2019        Kerstliturgie door Anja van den Ham

Anja maakt de complete liturgie met meditatie, zingen,  ontmoetingen met de hoofdpersonen in het kerstevangelie en mooie  verhalen en gedichten.

Mevrouw Anja van den Ham, uit Putten

20 januari 2020          Molenlezing Van billen en kruien

Een presentatie over alle aspecten van de traditionele windmolen.

Interessant in de lezing is de afwisseling, het gaat naast molens ook over andere aspecten van de molens, zoals spreekwoorden, legendes. Er zijn filmpjes te zien en hij brengt een minitentoonstelling mee en sluit af  met een quiz.

Ad van Gool, Vinkenslag 7, 5081 RN Hilvarenbeek

 

17 februari 2020          Jaarvergadering, jaarstukken en bestuursverkiezing

Daarna een presentatie van mevrouw Annema-Kalsbeek uit Apeeldoorn met een causerie Bed en Breakfast. De causerie gaat over de jaren in Winschoten, waarin zij honderden gasten heeft mogen ontvangen als Bed en Breakfast gasten.

Mensen overal vandaan, uit Europa, Amerika, Australië en noem maar op. Zij heeft hiervan genoten om op deze manier als gastvrouw verhalen te horen, mensen te leren kennen, vriendschappen te sluiten enz.

 

16 maart 2020             Paasviering

Cor Zuyderduyn uit Voorthuizen verzorgt de complete liturgie met o.a. meditatie, zingen en gedichten.

Muzikale medewerking wordt verleend door Hanneke Mijnten (panfluit)

 

20 april 2020               Wereldvrouwen

De heer Rob van Eck Uit Wijchen zal een presentatie verzorgen over  Wereldvrouwen 12.

Vrouwen die de wereldgeschiedenis hebben beïnvloed. De tijd waarin zij leefden, hun privé leven en hun prestaties. Veel komt voorbij:                                     historie, cultuur, medische ontwikkeling, apartheid, kunst, vrouwenkiesrecht en onbaatzuchtige dienstbaarheid.

De presentatie is professioneel gemaakt met prachtige afbeeldingen en video’s, ondersteund door gesproken tekst en bijbehorende muziek.

 

 

<< Vorige pagina