Afdeling Schoonebeek/Nieuw Amsterdam-Veenoord
Dhr. R. Heeling (Roelof)
E: r.h.heeling@gmail.com

Op reis met de PCOB in 2018 (verslag)

Hoe warm het was …… hoe interessant ……….. en hoe gezellig.

Het zou een van de warmste dagen worden van de zomer 2018, maar dat zal ons niet deren.

Integendeel!

Deze keer moeten de leden uit Nieuw-Amsterdam/Veenoord als eersten instappen en om er zeker van te zijn dat alles vlekkeloos verloopt stapt ook de voorzitter van de reiscommissie bij de benzinepomp van Vugteveen in de bus van Lanting.

 

Om exact 8.30 uur arriveert de bus in Schoonebeek en stappen de medereizigers uit Schoonebeek in. Dan vertrekken we met 46 personen richting Hellendoorn.

 

Hellendoorn

 

Nationaal Blikken Museum Marle – Hellendoorn

 

We worden in de bus namens de firma Lanting welkom geheten door onze chauffeur van deze dag, Leo Lamberts en door de voorzitter van de reiscommissie, Roelof Staal. Het eerste doel is het Nationaal Blikken-museum Marle in Hellendoorn. Via een mooie toeristische route arriveren we daar rond 10.00 uur.

 

Toen we uit de bus stapten voelden we pas hoe warm het was, want in de bus was het door de airco heerlijk koel. Op het terras van het museum, onder de bomen, was het ook goed toeven en lieten we ons de koffie met krentenwegge goed smaken.

Het blikkenmuseum Marle is van oppervlakte niet bijzonder groot, maar het aantal blikken en bussen is ontelbaar. Blikken die misschien bij ons nog in de kast staan, maar ook blikken uit ver vervlogen tijden, soms met mooie opschriften. Ook koffiemolens ontbreken niet.  Ondertussen is er nog volop gelegenheid om gezellig op het terras een drankje te consumeren. Zo te zien genieten de kippen ook van ons bezoek. Ze scharrelen gezellig rond en pikken hier en daar een graantje mee.

 

Nijverdal

 

Dan is het tijd om weer in de bus te stappen om onze route te vervolgen naar Nijverdal waar ons in restaurant “Het houten paard” een heerlijke maaltijd wacht. Het eten is uitstekend en de service perfect. Omdat het zo warm is komt de ober spontaan langs de tafels met glazen helder, koel water. Wat een service!
Na het eten stappen we weer in de bus en stapt ook onze gids voor deze middag, Anton, bij ons in.

 

Holterberg

 

We rijden over de Holterberg naar de Canadese Begraafplaats, een stukje Canada op de Holterberg.

Het ereveld ‘De Canadese Begraafplaats Holten‘ op de Holterberg, is één van de indrukwekkendste herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog.

 

In het voorjaar van 1945 waren het overwegend Canadese troepen die na vijf jaar van onderdrukking zorgden voor de bevrijding van Noord- en Oost-Nederland. Door de inzet van de toenmalige burgemeester van Holten en het Ministerie van Oorlog werd bewerkstelligd dat een stukje Nederland aan het Canadese Gouvernement werd geschonken om de omgekomen soldaten een passende laatste rustplaats te geven. Nog steeds is de begraafplaats een stukje Canadees grondgebied. Op de Canadese begraafplaats vinden 1394 militairen hun laatste rustplaats.

 

We genieten met volle teugen tijdens onze tocht over de Sallandse heuvelrug.
Anton wijst op allerlei interessante bezienswaardigheden.
Een schitterende omgeving en in een heerlijk koele bus, wat willen we nog meer!

Na onze rondrit drinken we nog een kopje koffie/thee of fris in “Het Bonte Paard” en keren daarna voldaan huiswaarts.

Onderweg vertelt Derkje Welink, traditiegetrouw, nog enkele leuke Drentse anekdotes/verhalen en zo zijn we ongemerkt weer terug in Schoonebeek en vervolgens in Nieuw-Amsterdam/Veenoord.

 

De voorzitter van de reiscommissie, Roelof Staal, dankt de chauffeur voor de rit deze dag en overhandigt hem een envelop met inhoud. Ook de reiscommissie wordt bedankt voor deze mooie reis.

We verheugen ons nu alweer op volgend jaar. 

Een medereiziger

<< Vorige pagina