Afdeling Hoogeveen
Dhr. P.A. van de Beld
E: hoogeveen@pcob50plus.nl

Veiligheid

Een dergelijke aankondiging boven een artikel trekt altijd even aandacht van de lezer. Uw eigen veiligheid is altijd belangrijk. Waarover gaat die veiligheid dan? Inbraak-veiligheid? Babbeltrucs? Vallen? Brand? internetcriminaliteit? Allemaal gebieden die te maken hebben met uw veiligheid. Daaraan wil de KBO-PCOB een helpende hand bieden.

Een aantal maanden geleden raakte ik in gesprek met een bestuurslid van onze afdeling. Hierbij viel het woord veiligheid in het kader van de werkzaamheden die ik vóór mijn pensioen had gedaan. Gelijk kwam de vraag of ik dan misschien een training wilde volgen van de KBO-PCOB academie als veiligheidsadviseur. Na enig nadenken heb ik dat gedaan. Het handelde wel over heel andere gebieden dan ik zelf altijd gedaan had maar sluit wel aan op dit werkgebied. Een hele dag instructie volgen over veiligheid in en om het huis was een zeer intensieve dag. Als je je nooit hebt beziggehouden met oplegsloten, meerpuntssluitingen, haak- of bloksloten, actieve deuren, raambomen enz. dan moet de aandacht er wel bij blijven. Dit alles werd afgesloten met het uitreiken van een getuigschrift. De onderwerpen die daar de revue zijn gepasseerd kunnen niet maar even in een uurtje worden uitgelegd in een voorlichting. Bepaalde onderwerpen vragen duidelijk meer tijd.

Ik zal kijken wat ik in de toekomst kan doen voor de afdeling Hoogeveen als geheel, in voorlichting. Ook kan een lid via een aanvraag bij de KBO-PCOB in Utrecht een advies aanvragen (kijk hiervoor op de website van KBO-PCOB onder speerpunten en veiligheid). Dan komt iemand die de instructie heeft gevolgd bij de aanvrager kijken en geeft advies over mogelijke oplossingen. Een advies behoeft natuurlijk niet te worden opgevolgd maar wordt wel aanbevolen. Omdat de uitvoering van bepaalde adviezen wel geld kost, zal er ook een advies volgen over de volgorde waarin de adviezen kunnen worden uitgevoerd. De aanschaf van sloten op deuren die een inbreker af zullen schrikken kosten nu eenmaal geld en kan niet door iedereen in één keer worden opgehoest. Het advies zelf kost u niets maar dient wel te worden aangevraagd via Utrecht.

Henk Pook

<< Vorige pagina