Afdeling Doesburg
Dhr. H.W. Lensink (Henk)
E: hwlensink@gmail.com

Tablets zijn in bij senioren

Inleiding
Het gebruik van tablets onder senioren groeit. Dat is niet zo vreemd. Tablets zijn eenvoudig en gebruiksvriendelijk. Het is een soort lichte, draagbare computer met een plat scherm, zo groot als een pocketboek. Je kunt er veel mee doen, zoals internetten, e-mailen, foto’s en filmpjes bekijken, spelletjes spelen, muziek luisteren, kranten en boeken lezen (met letters zo groot als je wilt), fotograferen, etc.

Verschillende soorten
De bekendste tablet is de i-Pad van Apple. Een tablet heeft een nadeel: hij is vrij duur (tussen de 400 en 800 euro). Een tablet zonder toegang tot (draadloos) internet (Wi-Fi) is overigens niet zo interessant. Op een i-Pad of een tablet met een ander besturingssysteem, zoals Asus en Samsung gebruiken, kun je kleine programma’s installeren, een zgn. app. Er zijn er honderdduizenden, soms gratis, soms moet je er voor betalen. Met een app kun je spelletjes spelen, een reis met openbaar vervoer plannen, prijzen vergelijken, etc. Er bestaan zelfs app’s om de bloeddruk of hartslag te meten of om je aan bepaalde dingen te helpen herinneren, zoals het plegen van een telefoongesprek of het innemen van medicijnen. Als je een app toevoegt verschijnt er op het scherm een icoontje (vierkant plaatje). Als je dat aanklikt kun je ermee aan de slag. Voor een tablet is geen muis of toetsenbord nodig. Je tikt alles op het scherm aan. De letters (of foto’s) op het scherm zijn eenvoudig te vergroten. Je kunt een tablet overal gebruiken. Met een veegbeweging ga je naar een volgende pagina. Een tablet weegt weinig en is ook voor senioren met een beperkte kracht in hun handen goed te gebruiken.
Gratis tablet vaak duur
Een gratis tablet bij een nieuw energiecontract of krantenabonnement is vaak geen goede deal. In sommige gevallen is men bij een driejarig energiecontract met een i-Pad als cadeau maar liefst bijna 650 euro meer kwijt dan wanneer men de tablet zelf koopt en een vergelijkbaar energiecontract afsluit. Ook tweejarige krantenabonnementen in combinatie met een tablet zijn in het algemeen duurder dan abonnementen zonder (en het tablet dan zelf in de winkel kopen).
Tablet of e-reader?
Op een tablet kun je makkelijk digitale boeken, kranten en tijdschriften downloaden en lezen. Maar het leescomfort van een e-reader is groter door het speciale scherm dat ook in volle zon goed te lezen is. Bovendien hebben e-readers meestal verlichting, zodat je ook ’s avonds in bed kunt lezen. Gemiddeld is een e-reader twee tot drie keer lichter dan een tablet en werkt de accu wekenlang (tegen een tablet maximaal een uur of twaalf). Tablets zijn op hun beurt plezierig voor het gebruik van de moderne media.

<< Vorige pagina