Afdeling Doesburg
Dhr. H.W. Lensink (Henk)
E: hwlensink@gmail.com

Streamen is in

Muziekbibliotheek
Het streamen van muziek, waarbij je als het ware gebruik maakt van een zeer omvangrijke digitale muziekbibliotheek, heeft de laatste jaren een sterke groei doorgemaakt. Hoe werkt kort en goed als volgt.
Luisteren wat je wilt tegen betaling
Voor een vast bedrag per maand kun je een nagenoeg onbeperkt aantal songs en albums beluisteren. In tegenstelling tot wat bij het kopen van een cd/dvd/lp het geval is wordt de gestreamde muziek geen eigendom: je huurt in feite de muziek die je niet downloadt maar via internet direct beluistert. Net zoals bij een radio, maar dan wel met een (muziek)programma dat je zelf samenstelt. Gekozen kan worden uit miljoenen nummers in alle mogelijke genres. Om te kunnen streamen heb je wel een internetverbinding nodig.
Veel keuze
Spotify was de eerste die een streamingsdienst aanbood, maar tegenwoordig is er veel meer keuze. Een standaardabonnement kost bij bijna alle diensten 10 euro per maand. Daarmee krijg je toegang tot muziek met een prima geluidskwaliteit zonder storende reclame. Gratis kan ook, bijv. bij Deezer en Spotify, maar dan is het aantal muzieknummers beperkt, evenals de geluidskwaliteit, terwijl tussen door reclame wordt gemaakt. Muziekdiensten bieden om zich te kunnen onderscheiden extra mogelijkheden aan, zoals een ruimte in de cloud voor het online opslaan van max. 50.000 eigen muzieknummers. Het is verstandig de diverse diensten met elkaar te vergelijken voordat een keuze wordt gemaakt. Zo kun je niet in alle gevallen met iDEAL betalen en bestaat er verschil in de hoeveelheid beschikbare nummers. Probeer ook altijd eerst een vrijblijvend proefabonnement uit die door alle muziekdiensten wordt aangeboden (niet vergeten die tijdig weer op te zeggen anders wordt die automatisch omgezet in een betaald abonnement).
Keuzelijstje
Gekozen kan worden uit bijv.:
> Deezer (www.deezer.com): 50 miljoen nummers; biedt bovendien 300.000 radiokanalen aan;
> Spotify (www.spotify.com/nl): 35 miljoen nummers; songteksten kunnen worden weergegeven; vrij gemakkelijk in gebruik;
>  Tidal (https://tidal.com/): 20 euro/mnd bij hoge kwaliteit (anders 10 euro net als de andere aanbieders); geen iDeal (wel creditcard of PayPal); 60 miljoen nummers op de hoogste kwaliteit en voor 10 euro / mnd extra 200.000 muziekvideo’s;
>  Google Play Music (https://play.googe.com/music/listen): geen iDeal, wel creditcard; 40 miljoen muzieknummers; google account nodig;
>  Apple Music (www.apple.com/music): betalen met creditcard of PayPal, 50 miljoen nummers.

 

<< Vorige pagina