Afdeling Doesburg
Dhr. H.W. Lensink (Henk)
E: hwlensink@gmail.com

Sociale technologie

Technologische hulpmiddelen
Sociale technologie gaat kort gezegd over alle actuele technologische hulpmiddelen die bijdragen aan de doelen in het sociaal domein. Denk aan online netwerken, sociale media, serious games, Virtual Reality-brillen, chatbots, robotica, ‘smart’ apparaten en alle bijkomende apps. Er is heel veel. Zo telt de App Store van Apple op dit moment al meer dan 2.000.000 apps voor de iPad en de iPhone, tien jaar geleden waren dat er nog maar 800. Consumenten, maar ook zorgverzekeraars, het sociaal werk en de zorg worden overspoeld door eHealth-toepassingen en zorg technologische snufjes.
Zelfredzaamheid en eigen regie 
De ontwikkelingen in domotica (‘woningautomatisering’) gaan snel, zeker nu de markt zich heeft verbreed van kwetsbare senioren naar woningeigenaren van alle leeftijden die op zoek zijn naar meer comfort in huis. Er is steeds meer mogelijk. Apparaten zijn niet alleen op afstand te bedienen, maar kunnen ook ‘leren’ wat de gebruiker nodig heeft. De informatie uit verschillende apparaten kan gecombineerd worden in één profiel: zo weten de gordijnen dat ze dicht moeten als de tv een uur uit staat. Naast dit praktische gemak is er ook steeds meer aandacht voor sociaal-emotionele ondersteuning van kwetsbare mensen door technologische hulpmiddelen. Ook zijn er zelfzorg-apps die ontworpen zijn voor specifieke groepen zelfstandig wonende mensen met bijv. verstandelijke beperkingen of geheugenproblemen.
Aanpak van Multi problematiek
Problematische schulden, huiselijk geweld, overbelasting door mantelzorg: het sociaal werk biedt ondersteuning bij problemen op verschillende levensgebieden. Sommige sociale werkorganisaties doen dat zowel persoonlijk als online. Of ze doen het in combinatie. Mensen kunnen persoonlijk afspreken met een maatschappelijk werker, maar ook via de chat of WhatsApp in gesprek gaan. Als er sprake is van hulpverlening, dan is er een online cliëntdossier waar de hulpverlener en de persoon zelf allebei in kunnen. Ook gemeenten maken in toenemende mate gebruik van online klantomgevingen. Daarbij komen uiteraard issues als digitale veiligheid en privacy om de hoek kijken.

Digitale Diëtist
En wat te denken van handzame gadgets die kunnen meten wat er slecht verteert in je darmen, hoe het met j0uw vetverbranding staat en of je een voedselintolerantie hebt? Zonder tussenkomst van een diëtist of arts is dat via handige apparaatjes allemaal op je smartphone af te lezen. De nieuwste digitale voedselboeken houden niet alleen precies de voedselwaarden van elke maaltijd en tussendoortje bij, maar ze geven ook aan hoeveel je de rest van de dag nog kunt eten, afgestemd op de door jou bepaalde doelstelling. Wie een smartphone heeft kan heel wat digitaal dokteren. Wat vroeger aan dure technologie in ziekenhuizen stand past nu d.m.v. automatische analysesensoren in een smartphone, een ontwikkeling die nog lang niet aan het plafond zit.

<< Vorige pagina