Afdeling Doesburg
Dhr. H.W. Lensink (Henk)
E: hwlensink@gmail.com

Ledenbijeenkomsten en uitstapjes

Ledenbijeenkomsten

Zolang de beperkende maatregelen vanwege de coronavirus van kracht zijn vinden de leden- en spelletjesbijeenkomsten, alsmede de overige activiteiten, geen doorgang. Naar verwachting ontstaat na de zomervakantie meer ruimte om elkaar fysiek te ontmoeten. Voor nadere informatie: Joke de Coninck (0313-476584) of Henk Lensink (06-53835788).

De ledenbijeenkomsten in het seizoen 2019/2020 staan/stonden gepland voor op 24 september, 29 oktober (algemene najaarsvergadering), 17 december (kerstviering). 28 januari, 25 februari, 31 maart, 7 april en 19 mei.
Tijd van aanvang 14.30 uur, plaats van samenkomst Restaurant Grotenhuys (voorheen Wooncentrum IJsselzicht), van Brakellaan te Doesburg. Iedereen is hartelijk welkom!
Leestafel
Heeft u nog tijdschriften/bladen liggen waar u wel vanaf wilt: breng ze mee naar de spelletjes- en/of ledenmiddag zodat ook anderen er plezier aan kunnen beleven. U kunt ze op de middagen uiteraard ook omruilen voor bladen die uw belangstelling hebben. Heeft u nog zegeltjes, halfvolle spaarkaarten, enz. liggen waar u niets mee doet? Neem ze mee naar de middagen en wellicht hebben anderen er plezier van en vindt u zelf een aanvulling voor hetgeen u aan het sparen bent.

Spelletjesbijeenkomsten
De spelletjesmiddagen in het seizoen 2019/2020 staan/stonden op de planning voor 10 september, 12 november, 14 januari, 10 maart en 12 mei. Ook voor de spelletjesbijeenkomsten zijn niet-leden hartelijk welkom. Plaats en tijd van aanvang als bij de ledenbijeenkomsten. De spelletjesbijeenkomsten zijn vrij toegankelijk: iedereen is van harte uitgenodigd voor een praatje bij gratis koffie en thee. Behalve de spelletjes kan ook gekozen worden voor het maken van een wandeling en er is hulp bij het gebruik van tablet om een spelletje op te spelen. Vindt u handwerken leuk, neem het mee en laat anderen zien wat u maakt.
Boekenruil
De spelletjesmiddagen worden ook gebruikt om leden in de gelegenheid te stellen boeken te ruilen of weg te geven. U kent dat wel. U heeft een boek gelezen, misschien zelfs voor de tweede keer, maar weet dat u het boek niet weer gaat lezen. Wellicht kunt u er een ander een plezier mee doen en zelf een interessant boek vinden dat u altijd al hebt willen lezen. Een mooie manier om ruimte in uw boekenkast te maken, want als u de boeken niet weer mee naar huis wilt nemen, zorgen wij voor een goede bestemming. Wilt u hulp bij het vervoer van boeken dan kunt u een van de bestuursleden bellen. En ook als u zelf niet naar spelletjesmiddagen kunt komen, maar wel boeken wilt aanleveren.
Heeft u een ander idee voor een activiteit op die middag, laat het weten aan de aanwezige bestuursleden. Voor vervoer kunnen leden met Joke de Coninck (0313 476 584) of Henk Lensink (0313 476 508) bellen.

September 2019
De lezing in de Ledenbijeenkomst van 24 september was getiteld: ‘In het spoor van Rembrandt’ en is verzorgd door de heer Jan Broekhuizen. De aanwezigen troffen de jonge Rembrandt aan in zijn geboorteplaats Leiden en maakten kennis met Rembrandts ouders, met enkele jeugdvrienden en zagen hem definitief naar Amsterdam vertrekken. Daar maakte hij kennis met Saskia van Uylenburg, de liefde van zijn leven. Er waren ontmoetingen met bewonderaars, opdrachtgevers, beschermers en leerlingen. Vanzelfsprekend kwamen kunstwerken van de grote meester aan de orde. Er werden relaties gelegd tussen zijn familie en bekenden, zijn omgeving, gebeurtenissen die hem beroerden en zijn werk, soms voor de hand liggend, soms verrassend.
Sprake was van een zen zeer leerzame en interessante bijeenkomst, geïllustreerd met prachtige beelden. In de pauze is voor een lekker hapje gezorgd waardoor deze middag tevens een feestelijk tintje heeft gekregen.

Oktober 2019
In deze ledenbijeenkomst (29 oktober) heeft de heer Leijnse (gepensioneerd onderwijzer/directeur van verschillende christelijke basisscholen) verteld over het lager onderwijs met de nadruk op de laatste 100 jaar. Het is gegaan over schoolplaten, lees- en rekenonderwijs, straffen en belonen en nog veel meer. De tijd in het lager onderwijs is een tijd waar je soms met plezier en soms met afschuw aan terug denkt, een tijd waarin je vrienden voor het leven hebt gemaakt of die door een bepaalde juf of meester erg is beïnvloed of met goede herinneringen aan die persoon. Het was een leuke nostalgische middag, waarbij sommige leden zelfs oude schoolspullen hebben meegenomen. Oude tijden herleefden!

November 2019
De spelletjesmiddag (12 november) met gelegenheid om boeken te ruilen of mee te nemen is goed bezocht. De meeste mensen hebben wel iets van hun gading te lezen gevonden (of een cadeautje voor iemand) en zijn blij naar huis gegaan. Het restant boeken is naar Switch gebracht zodat andere mensen er ook nog plezier van kunnen hebben. En natuurlijk is er gepraat en zijn enthousiast de gebruikelijke spelletjes gespeeld onder het genot van koffie/thee.

Op 26 november is de Algemene Ledenvergadering gehouden. De leden hebben ingestemd met de voorgestelde begroting 2020 en het gelijk blijvende lidmaatschapsgeld. Na de pauze heeft Ans Woudenberg foto’s getoond en geschiedenisverhalen verteld van bekenden instellingen in Doesburg. Het ging bijvoorbeeld over de ontwikkeling van “Bazaar Staarink”, Bierhuys “De Waag” en de Gasthuiskerk en hofje. Het bijzondere was dat de laatste Gasthuishof-moeder aanwezig was en uit de eerste hand kon vertellen over haar tijd/werk op dit plekje in Doesburg.

December 2019
Op 17 december jl. in samenwerking met de diaconie van de Ooipoortkerk van de Protestantse Gemeente Angerlo Doesburg het kerstfeest gevierd. Er was een mooie liturgie samengesteld; een passend verhaal verteld en gezamenlijk gezongen van het kind dat ruim 200 jaar geleden is geboren. Aansluitend was er een gezellig samenzijn met een drankje en een hapje.

Januari 2020
De eerste spelletjesbijeenkomst in het nieuwe jaar vond plaats op 14 januari. Deze keer bestond de mogelijkheid om “sierraden” te ruilen. Natuurlijk geen gouden en diamanten sieraden, maar een ring die niet meer past, maar met een mooi steentje of een ketting / armband waar de eigenaar op uitgekeken was. Dus geen kostbaarheden maar alledaagse versierselen. Helaas was de opkomst bescheiden.
Op dinsdag 28 januari heeft Martin Idema in de ledenbijeenkomst over Nieuw-Zeeland verteld, waarbij prachtige beelden zijn vertoond. Aotearoa, ‘Het land van de lange witte wolk’, zo noemden de Maori’s het land dat zij zo’n 1.000 jaar geleden vanuit Polynesië met hun kano’s bereikten. Zij waren de eerste bewoners van dit geïsoleerd gelegen land. Een land van bergen met eeuwige sneeuw, gletsjers en fjorden, geisers en vulkanen, maagdelijke regenwouden, kristalheldere meren en azuurblauwe baaien met beboste eilanden. En dat alles ook nog eens dicht bij elkaar. Abel Tasman was in 1642 de eerste Europeaan die Nieuw-Zeeland in de kijker kreeg. Vanaf de 19e eeuw vestigden zich er de eerste Europeanen. Na de Tweede Wereldoorlog werd het ook voor veel Nederlanders een nieuw thuisland. In 2018 reisde spreker zes weken met een camper door Nieuw-Zeeland en maakte er prachtige filmbeelden. De hieruit ontstane reisdocumentaire richt zich op de indrukwekkende natuur, zijn bijzondere flora en fauna, maar nauwelijks op steden en druk bezochte commerciële attracties. Deze presentatie bleek ook interessant voor degenen die door familiebezoek of vakantie al kennis hebben gemaakt met dit land vol afwisseling, of van plan was dat te doen.

Februari 2020
Op 25 februari wordt de jaarlijkse Algemene Voorjaarsvergadering gehouden. Het bestuur zal dan verantwoording afleggen over het afgelopen jaar. Naast de huishoudelijke onderwerpen zoals notulen van de laatste ledenvergadering, het jaarverslag van de secretaris en de financiële verantwoording komt ook de bestuursverkiezing aan de orde. Dat het moeilijk is bestuursleden te vinden is bekend. Hoewel Joke de Coninck statutair aftredend is en eigenlijk niet meer herkozen kan worden lijkt het verstandig deze regel enigszins ruimhartig te interpreteren. Wanneer de ledenvergadering met die afwijking van de regel akkoord gaat, zal zij nog één periode de voorzittershamer hanteren. Henk Lensink is in het verleden tijdelijk tot het bestuur toegetreden, samen met Jan Janssen, en heeft aangegeven dat hij nu echt wil stoppen met het secretariaatswerk. Na overleg is hij bereid gevonden nog een periode als bestuurslid te fungeren.

Zolang de beperkende maatregelen vanwege de coronavirus van kracht zijn vinden de leden- en spelletjesbijeenkomsten, alsmede de overige activiteiten, sinds maart 2020 geen doorgang. Naar verwachting ontstaat na de zomervakantie meer ruimte om elkaar fysiek te ontmoeten. Voor nadere informatie: Joke de Coninck (0313-476584) of Henk Lensink (06-53835788).

<< Vorige pagina