Afdeling Doesburg
Dhr. H.W. Lensink (Henk)
E: hwlensink@gmail.com

Betere toegankelijkheid niet-reanimerenpenning

Niet-reanimerenpenning
Al sinds 2013 pleit KBO-PCOB voor betere toegankelijkheid van de niet-reanimerenpenning. Deze penning waarmee u aan hulpverleners duidelijk maakt dat u niet meer gereanimeerd wilt worden is inmiddels ook beschikbaar zonder lidmaatschap van de NVVE. In 2017 vond de officiële lancering van deze neutrale niet-reanimerenpenning plaats. Dit is het succes van jarenlang volhouden en een consequente boodschap van de lobby van KBO-PCOB. Een zogenaamde neutrale penning was tot die tijd niet beschikbaar. Men moest eerst lid worden van de NVVE, de Nederlandse vereniging voor vrijwillig levenseinde. KBO-PCOB pleitte keer op keer in Den Haag voor een betere toegankelijkheid. In 2017 kwam er een concrete toezegging. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) gaf opdracht tot en subsidie voor het uitbrengen van de neutrale penning. Patiëntenfederatie Nederland verzorgt de uitgifte van de penning. Deze is verkrijgbaar via de website (www.patientenfederatie.nl) en voor mensen die niet in staat zijn om de penning online te bestellen of geen iDeal hebben, ook telefonisch (via 030 – 29 16 700).
De penning
De neutrale niet-reanimerenpenning wordt erkend door zorgverleners en hulpdiensten. U geeft hulpverleners hiermee aan dat u niet gereanimeerd wilt worden als u bijvoorbeeld een hartstilstand heeft. De penning is een wilsverklaring en heeft daarmee gevolgen voor uw medische behandeling. Op de voorkant van de penning staan uw naam, pasfoto in kleur en handtekening. Op de achterkant staat de tekst ‘Ik verbied iedereen, onder alle omstandigheden elke vorm van reanimatie op mij toe te passen’ en het logo van de Patiëntenfederatie Nederland. De penning wordt gemaakt van aluminium en is nikkelvrij. De penning wordt deels bekostigd met subsidie om hem voor een acceptabele prijs aan te kunnen bieden. Patiëntenfederatie Nederland maakt geen winst op de penning.
Wel of niet reanimeren
Soms weten mensen goed of ze wel of niet gereanimeerd willen worden. Voor anderen kan het een vraag zijn. Uitteraard is het de eigen keuze van senioren of ze deze wel of niet willen dragen. KBO-PCOB heeft steeds gepleit voor een penning die gemakkelijk te bestellen is zonder lid te worden van een stichting of vereniging. Het is goed dat deze niet-reanimerenpenning nu beschikbaar is voor een ieder die hiervoor kiest.

 

<< Vorige pagina