Afdeling Doesburg
Dhr. H.W. Lensink (Henk)
E: hwlensink@gmail.com

Alcohol en gezondheid

Drankgewoonte baart zorgen
Tijdens het koken, bij het eten, voor de televisie en als slaapmutsje. Onderzoek toont aan: we grijpen steeds makkelijker naar een wijntje, borrel of een glas koud bier. Uit onderzoek van KBO-PCOB blijkt dat 75 procent van de 55-plussers zichzelf elke dag een glaasje (of meer) inschenkt. Het aantal senioren met een uit de hand gelopen drinkgewoonte stijgt en baart zorgen.
Feiten en cijfers over alcoholgebruik door 55-plussers
> 84 procent drinkt zowel doordeweeks als in het weekend, een derde drinkt elke dag;
> 21,2 procent drinkt matig: tussen de 8 en 14 (vrouwen) of 21 (mannen) glazen per week;
> 6,7 procent drinkt overmatig: meer dan 14 glazen per week (vrouwen) of meer dan 21 (mannen);
> Een derde is pas op oudere leeftijd overmatig gaan drinken.
(bron: Trimbos Instituut)
Het beroemde slaapmutsje
Veel mensen nemen een drankje voor het slapengaan, vaak uit gewoonte of gezelligheid. Maar wist u dat alcohol en slapen geen goede combinatie zijn? Je slaapt sneller in door alcohol maar de slaapkwaliteit verslechtert aanzienlijk. Slechts 21% van alle senioren weet het goede antwoord op de vraag wat het huidige advies is van de Gezondheidsraad voor veilig alcoholgebruik: Drink géén alcohol of in ieder geval niet meer dan een standaardglas per dag en ten minste twee dagen in de week geen alcohol.
Wat doet (een tijdje) niet drinken met je?
De gunstige effecten zijn legio en dat merk je heel snel. Je valt gemakkelijker in slaap en de kwaliteit van je slaap gaat omhoog. Daardoor ben je overdag minder moe of lusteloos. Je kunt je beter concentreren. Bovendien zitten er in alcohol veel suikers, dus je valt ervan af! Je kunt altijd in de auto stappen. Je huid gaat erop vooruit. En je bespaart ook nog eens geld. Dus… waarom zou je het niet doen?

 

<< Vorige pagina