Ondervoeding ouderen: groot en onderschat probleem

14 dec 2023 Landelijk

Om de ouderenzorg betaalbaar te houden, moet het tegengaan van ondervoeding hoger op de agenda. Dat zeggen onderzoekers van Hogeschool Inholland. Het aantal ouderen dat te kampen heeft met ondervoeding is namelijk groot en zal naar verwachting nog stijgen.

Het Kenniscentrum Ondervoeding meldt dat nu 16 procent van de thuiswonende kwetsbare 65-plussers ondervoed is. En 38 procent van de ouderen die worden opgenomen op de geriatrieafdeling in het ziekenhuis. De zorgkosten voor ondervoeding liggen op 1,8 miljard euro en dat is hoger dan de zorgkosten voor obesitas (overgewicht).

Risicofactoren
Ondervoeding blijkt lastig te herkennen. Omdat ouderen zelf vaak overschatten hoe gezond ze eten. Omdat ouderen en zorgprofessionals het risico op ondervoeding en de gevolgen daarvan juist onderschatten. En omdat ondervoeding vaak aan de buitenkant niet te zien is: iemand met overgewicht kan ook ondervoed zijn. Wanneer ondervoeding (te) laat wordt gesignaleerd, duurt het langer voor er ingegrepen kan worden en neemt de kans op gezondheidscomplicaties toe.

Aanpak
Om ondervoeding aan te pakken en tegen te gaan, is bewustwording nodig. Zowel bij de ouderen zelf als bij mantelzorgers en (wijk)zorgprofessionals. Dat kan door scholing, voorlichtingscampagnes en heldere richtlijnen om signalen van ondervoeding tijdig te herkennen en gepast te reageren. Onderzoekers van Inholland zien hierin een actieve rol voor gemeenten, zorgverzekeraars en hogescholen met opleidingen in zorg & voeding.

Met het project PLINT Ondervoeding wil Hogeschool Inholland thuiswonende ouderen met risico op ondervoeding helpen, door op verschillende manieren aandacht te schenken aan preventie.

Dit bericht verscheen eerder op KBO-PCOB

Praat mee en word lid!

De PCOB behartigt uw belangen als senior. En inspireert u om mee te denken over de toekomst. Of het nu gaat om zorg, welzijn of wonen, inkomen of pensioen.

Lid worden