Belastingzaken IB 2023 en invullers namens het PCOB

9 mrt 2024 Hoogeveen

Vanaf 01 maart jl. heeft u de mogelijkheid om de aangifte IB 2023 in te dienen, of te laten invullen door een van de gekwalificeerde invullers namens de PCOB. Daarbij heb ik de vorige maand verzuimd de naam door te geven van een andere, gekwalificeerde invuller, waarvoor mijn excuses! Het is:

dhr. A. van de Pol, tel. 06-1746 7740, Het Haagje 3-21, Hoogeveen.

 In dít stukje zal ik, voor zover nodig, u nader berichten over de aftrekmogelijkheden (of niet) bij het aanschaffen van een gehoorapparaat, omdat daaraan nogal wat haken en ogen zitten, die niet altijd correct worden aangegeven bij de aanschaf daarvan.

  1. U krijgt, na onderzoek door de audicien, een gehoorapparaat voorgeschreven (via een offerte). U bent verzekerd bij een zorgverzekeraar. In dat geval wordt uw gehoorapparaat voor 75% vergoed door uw zorg-verzekeraar en betaalt u zelf 25% van de aanschafwaarde. Dit laatste bedrag mag u NIET
  2. Als er een meerprijs ontstaat, doordat u liever een andere kleur van een apparaat wilt hebben (b.v. pimpelpaars of roze/rood), dan is de meerprijs NIET aftrekbaar en moet u die zelf betalen.
  3. U mag het bedrag van de meerprijs alleen aftrekken als voldaan wordt aan de volgende voorwaarden:
  4. De meerprijs is ontstaan omdat u een duurder gehoorapparaat wilde hebben.
  5. De functionele eisen van dat apparaat waren beter voor u, bijvoorbeeld minder last van fluittonen of het apparaat zit beter.
  6. Voorbeeld 1: U moet een gehoorapparaat aanschaffen. De verzekering betaalt maximaal € 2.600,00. U dient zelf 25% van de aanschafwaarde te betalen. Het apparaat zit niet lekker, of er is een andere klacht. U besluit zelf een duurder apparaat aan te schaffen dat wel voldoet aan uw eisen. Dat apparaat kost € 4000,00. Uw moet dus € 1400,00 zelf betalen. U mag dit bedrag NIET VOLLEDIG aftrekken, want u dient eerst uw eigen bijdrage van 25% daarvan af te trekken (€ 1000,00). U kunt in dit geval slechts € 400,00 als aftrekpost opvoeren. Komt u echter niet in aanmerking voor een vergoeding door de zorgverzekeraar, dan kunnen alle kosten wel worden afgetrokken.
  7. Voorbeeld 2: indien u alles zelf betaalt: U dient een gehoorapparaat aan te schaffen. Volgens de voorwaarden van de verzekering moet dit apparaat uit de categorie 3 zijn. Helaas, dit apparaat past slecht of er is een ander ongemak (fluittonen o.i.d.), een apparaat uit categorie 4 bevalt veel beter en u besluit dat te kopen. De zorgverzekeraar wil niets vergoeden omdat u een apparaat aankoopt uit een hogere categorie. Het andere apparaat (categorie 4 ) kost € 4600,00. U betaalt dat zelf. Dit bedrag is dan volledig aftrekbaar.
  8. Wel zijn aftrekbaar de kosten van verzekering, onderhoud en de aanschaf van batterijen (denk er aan om ALTIJD nota’s daarvan te vragen en niet weg te gooien!). Dat geldt naar mijn mening ook voor apparaten om batterijen op te laden.
  9. Tot slot: genoemde zaken kunnen als hulpmiddelen worden aangemerkt. Voor mensen die ouder zijn dan de gepensioneerde leeftijd geldt een extra aftrek van 113%.

Ingewikkeld is alles zeker, maar laat geen mogelijkheden ongebruikt en bespreek alles goed met de audicien indien u een gehoorapparaat moet aanschaffen.

Komt u er niet uit, vraag dan hulp aan onze invullers.

John Schouten

Praat mee en word lid!

De PCOB behartigt uw belangen als senior. En inspireert u om mee te denken over de toekomst. Of het nu gaat om zorg, welzijn of wonen, inkomen of pensioen.

Lid worden