Zo gezellig was ons uitje met de Ecocar.

14 jun 2022 Zeewolde

Uitje met de ECOCAR naar de STILLE KERN.                14 juni 2022

Om twee uur verzameld, onder het gefluit van veel vogeltjes, bij het kantoor van SBB aan de Groenewoudseweg.

We vertrokken met één vol treintje en het mooiste weer van de wereld. Dit alles onder leiding van Henk Dekker met zijn assistente. Hij stopte steeds als hij iets te vertellen had over de dieren en het bos.

Zo begonnen we bij het Spelbos, heel leuk en later het monument  van de 12 provinciën, heel bijzonder, 12 leibomen in een kring met in het midden een groot anker dat bij het inpolderen werd blootgelegd. Het is daar blijven liggen en met een ketting aan de 12e boom van de Flevopolder verbonden.

Over de bomen wist Henk veel te vertellen; er zijn veel soorten populieren, ze worden maximaal 35 jaar oud, er zijn ook heel veel zieke bomen in het bos en er zijn er die bij storm omwaaien. Ok wij kwamen zo’n obstakel tegen en reden het achtereind van het treintje stuk, gelukkig konden we verder. Aan die bomen wordt gewerkt door Staatsbosbeheer en Universiteit Wageningen en daaruit blijkt dat maar 5 van de 145 soorten populieren het hier in de polder goed doen. Ze worden nu omgehaald en verkocht voor verschillende doeleinden; de rest gaat naar de stadsverwarming van Zeewolde.

Zo zijn er dan 149 Konik paarden en 19 schotse hooglanders. Er zijn 2 albinopaarden gespot, niet door ons; wij zagen alleen poep.

Ze houden het bos prachtig open door daar te grazen. 1x per jaar worden alle dieren gecontroleerd. Ze zijn gechipt en genummerd. Als het zover is worden ze iedere dag in de “kraal” gelokt met lekker voer. Ze lopen daar vrijwillig en als ze gecontroleerd moeten worden sluit men de kraal.

Bij de Zeewolder berg  hadden we één stop. De vitale oudjes konden hier de 33 treden omhoog klimmen en genieten van het uitzicht. Onderweg werd nog een keer gestopt voor koffie en thee met wat lekkers. We werden goed verzorgd door het bestuur c.q. de act. cie.

Zo kwamen we langs een meertje. Bij het droogleggen van de polder was daar de eerst verharde weg van Nijkerk naar het Trekkersveld, de Bingelweg.

Ja daar was veel klei, de klei werd afgegraven en daaronder lag een laag zand en dat werd gebruikt voor de aanleg van wegen. De klei werd terug gestort en zo ontstond een meertje, wat gebeurde, ondergronds water kwam boven, de vogels brachten visseneitjes mee aan hun veren en er kwamen grote karpers. De zeearend had dat in de gaten en zo kwam er een nest.

Ik vind dat geweldig! De natuur is prachtig.

Liza Kieft.

/>

Teken de petitie omtrent Pensioenwet

Het wordt tijd dat het koopkrachtige pensioen er komt, dat zowel gepensioneerden als werkenden is beloofd. Daarom: pas de pensioenwet aan! Teken de petitie!

Petitie Pensioenwet