Wie zorgt er straks voor u?

28 mrt 2023 Landelijk

Nederland stond lange tijd bekend om zijn ‘beste zorg ter wereld’. Maar blijft goede zorg nog wel beschikbaar nu er meer ouderen zijn en minder zorgpersoneel? Het wordt langzaam duidelijk dat we veel meer voor elkaar zullen moeten zorgen. Maar wie zorgt er straks voor u?, dat was de centrale vraag in het onderzoek van het Nationaal Seniorenpanel, een initiatief van KBO-PCOB. De 1.918 senioren die antwoordden, klinken ongerust en niet goed voorbereid.

Ruim de helft van de senioren heeft niets geregeld
Ruim 53% van alle senioren die nu nog geen hulp nodig hebben, heeft niets geregeld voor het geval ze iets gaan mankeren. In het scenario dat ze door een ongeval 24-uurszorg nodig hebben maar op een wachtlijst komen te staan, weet zelfs 60% niet hoe ze deze situatie moeten opvangen tot er plek is.

De bereidheid om een ander te helpen is groot onder de 65-plussers. Zo is 88% bereid om een ander te helpen met boodschappen, schoonmaken of koken. En 74% wil helpen bij administratieve klusjes. Het valt wel op dat de bereidheid tot mantelzorg afneemt als de relatie minder hecht is.

Lees hier het persbericht 

Lees hier het webartikel van het KBO-PCOB Magazine

Dit bericht verscheen eerder op KBO-PCOB

Praat mee en word lid!

De PCOB behartigt uw belangen als senior. En inspireert u om mee te denken over de toekomst. Of het nu gaat om zorg, welzijn of wonen, inkomen of pensioen.

Lid worden