Werken aan de toekomst van ouderenparticipatie

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat senioren betrokken blijven bij de ouderenzorg? In diverse regio’s in Nederland zijn geweldige ontwikkelingen op dit gebied. Donderdag 11 mei kwamen verschillende ouderen die hierbij betrokken zijn samen. Om kennis uit te wisselen, ervaringen te delen én toekomstplannen te maken.

Ouderenparticipatie is de afgelopen jaren goed ontwikkeld binnen het Nationaal Programma Ouderenzorg (nu BeterOud). KBO-PCOB was actief betrokken bij dit onderdeel. En de resultaten zijn erg positief! Maar in de 2018 stopt de subsidie. En dan? Daar dachten betrokken ouderen met elkaar over na.

Regionale netwerken
Op dit moment werken in Nederland honderden organisaties samen in acht regionale netwerken om de ouderenzorg te verbeteren. Ieder netwerk heeft een eigen groep ouderen die meewerkt aan verbeteringen op het gebied van wonen, welzijn en zorg voor ouderen. Zeven van deze acht BeterOud-netwerken (Academisch Centrum Netwerk Limburg kon helaas niet aanwezig zijn) gingen met elkaar om tafel:

  1. Netwerk Ouderenzorg Regio Noord
  2. Ouderennet VUmc en partners
  3. Kring Ouderenzorg AMC en partners
  4. Academische Werkplaats Noordelijk Zuid-Holland
  5. Netwerk Utrecht Zorg voor Ouderen
  6. GENERO – Netwerk Zuidwest-Nederland
  7. 100 uw welzijns- en zorgnetwerk

Inspirerend
Een inspirerende bijeenkomst, want: wat gebeurt er enorm veel in Nederland! Zo zijn er geweldige projecten opgezet in buurten, wijken en steden rondom gezondheidszorg, welzijn en wonen. De netwerken zijn met recht netwerken te noemen: er wordt op allerlei fronten samengewerkt met lokale organisaties, gemeenten, onderwijsinstellingen en noem maar op.

Winst
Uiteraard is er ook gesproken over de winst die nog te behalen is. Zo zijn er lokaal, op gebied van belangenbehartiging nog veel meer verbindingen te maken, onder andere met lokale afdelingen van KBO en PCOB. Sommige netwerken hebben wel al actief contact met de bonden, om zo ook hun achterban te horen, anderen nog niet.

Vervolg
KBO-PCOB is, als samenwerkingspartner binnen het consortium BeterOud, actief betrokken bij dit onderdeel ouderenparticipatie. Directeur Manon Vanderkaa was aanwezig aan het begin van de bijeenkomst en benoemde nog eens hoe bijzonder waardevol deze groep met betrokken ouderen is.

Betrokken raken?
Wilt u als oudere ook meewerken aan BeterOud? En de ouderenzorg in uw regio verbeteren? Doe mee! (lees meer op de website van BeterOud)
Of wilt u met uw afdeling aandacht besteden aan de regionale projecten? Neem rechtstreeks contact op met de ouderendelegaties van de regionale netwerken (klik hier).

<< Vorige pagina

Gerelateerde berichten