Week tegen Eenzaamheid

29 sep 2022 Landelijk

Een samenleving waarin ouderen meedoen en voelen dat zij ertoe doen. Ook als ze minder vitaal of actief zijn. Daaraan wil KBO-PCOB een bijdrage leveren. In de Week tegen Eenzaamheid, georganiseerd door het ministerie van VWS, is er landelijk en lokaal extra aandacht voor het bestrijden van eenzaamheid.

Nederland telt veel actieve senioren die volop meedoen aan de samenleving en ook andere ouderen helpen of ondersteunen. Toch zegt meer dan de helft van de 75-plussers zich eenzaam te voelen. Dat zijn meer dan 700.000 ouderen (Bron 2021)). Met het actieprogramma Eén tegen Eenzaamheid wil de overheid de trend van eenzaamheid onder ouderen in Nederland doorbreken. In de week tegen Eenzaamheid worden er in het hele land activiteiten georganiseerd, van ommetjes maken, tot ontmoetingsfestivals.

Veel senioren hebben af en toe behoefte aan een gesprekje, gewoon met iemand die een luisterend oor biedt. Of aan een diepgaander gesprek over het leven, over verlies of bijvoorbeeld hoe je zin aan het leven kunt geven nadat je gestopt bent met werken.

KBO-PCOB biedt verschillende mogelijkheden voor een gesprek.

  • Servicetelefoon
    Vrijwilligers van de KBO-PCOB Servicetelefoon zijn beschikbaar voor een telefoongesprek op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag van 10.00 tot 13.00 uur. Tel. 030 – 3400 655. U kunt met allerlei vragen bij de vrijwilligers terecht, zelfs als u geen vraag heeft, maar een ervaring wilt delen of iets anders wilt vertellen.
  • Gesprekspartner levensvragen
    Praten lucht op. Als u ergens over piekert, als u iemand mist, of als het niet helemaal lekker loopt met familie of vrienden, wanneer u zich eenzaam voelt. Met iemand praten helpt ook om iets helder te krijgen voor jezelf.

    Lang niet iedereen heeft iemand in de buurt om zijn hart bij te luchten. En soms is het gewoon prettig om te praten met iemand van buiten die niet meteen met adviezen komt. KBO-PCOB vindt het belangrijk dat iedereen met iemand kan praten over de belangrijke zaken in het leven. Daarom leiden wij vrijwilligers op tot Gesprekspartner Levensvragen.

    Wilt u een gesprek aanvragen? Dan kunt u bellen met de Servicetelefoon. De Servicetelefoon is op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag van 10.00 tot 13.00 uur te bereiken via 030 – 340 06 55. De medewerkers van de Servicetelefoon brengen u dan in contact met een getrainde Gesprekspartner Levensvragen of verbinden meteen door.

De Week tegen eenzaamheid loopt van 29 sept t/m 6 okt.
Kijk voor activiteiten op Week tegen eenzaamheid.

Dit bericht verscheen eerder op KBO-PCOB

Praat mee en word lid!

De PCOB behartigt uw belangen als senior. En inspireert u om mee te denken over de toekomst. Of het nu gaat om zorg, welzijn of wonen, inkomen of pensioen.

Lid worden