Voorgenomen fusie PCOB en ANBO

4 sep 2023 Wezep

Onlangs besloten de ledenraden van PCOB en ANBO groen licht te geven voor de voorbereiding van een fusie. 

Natuurlijk hebben wij lang gehoopt en gedacht dat het voorgenomen samengaan van de Unie KBO en PCOB tot een sterk KBO-PCOB zou leiden. Op lokaal niveau wordt er vaak heel prettig samengewerkt, maar één vereniging voor en door senioren zit er helaas niet in.
Na zeven jaar interne pogingen heeft PCOB de regie genomen. Wij zijn een gezonde vereniging, maar hebben wel te maken met ledenverlies en vergrijzing. Het aantal senioren in Nederland groeit en heeft een vereniging als de onze hard nodig.
Het verheugt ons dat wij in collega seniorenorganisatie ANBO een partner hebben gevonden die samen met ons de toekomst in wil.
Na PCOB met een eigen identiteit en een afdelingennetwerk en ANBO met krachtige en aanvullende diensten.
Wij vertrouwen erop, dat wij met behoud van onze eigenheid samen van grote betekenis kunnen zijn voor senioren in Nederland. Op 29 juni jl. spraken de ledenraden van PCOB en ANBO zich uit vóór een verdere uitwerking van een fusie.
Er is nog veel werk te verzetten voordat het definitieve fusiebesluit genomen kan worden, maar wij houden u op de hoogte, bijvoorbeeld via deze nieuwsbrief. Houd u ook de website in de gaten voor meer nieuws: www.pcob.nl

Namens het bestuur PCOB,
Willem Nuis Voorzitter

Veel mensen vragen zich af of de protestant-christelijke identiteit van de PCOB voldoende gewaarborgd blijft wanneer we fuseren met de ANBO. Marjolein Willemsen, lid van het landelijk bestuur zegt hier het volgende over:

Uw zorg, uw aandacht voor identiteit is dus ook zeker onze zorg en heeft ook onze aandacht. De identiteit van de PCOB is, ook in een verkenning met de ANBO, onopgeefbaar. En dient dus een plaats te krijgen in een eventuele samenwerking.
Overigens is daar ook bij de ANBO volledig begrip voor. Men heeft respect en waardering voor onze identiteit en wil deze ook een belangrijke plaats toekennen in de verkenning die we starten.
Uiteraard weten we nog niet hoe we in de samenwerking een en ander precies gestalte gaan geven. Dat geldt voor meerdere onderwerpen die in de komende samensprekingen aan de orde zijn, zoals governance en financiën. Daarvoor is het traject dat nu nog gestart gaat worden nodig. Wij zijn ons ten volle bewust van onze wortels in
Schrift en Evangelie. Ze maken – en raken onze vereniging.

Praat mee en word lid!

De PCOB behartigt uw belangen als senior. En inspireert u om mee te denken over de toekomst. Of het nu gaat om zorg, welzijn of wonen, inkomen of pensioen.

Lid worden