Vijf meest voorkomende vormen van oplichting online
Toch triest eigenlijk dat je medemens soms onbetrouwbaar blijkt te zijn en uit is op je geld. Oppassen dus!
Criminelen zijn daar waar ze gemakkelijk geld kunnen verdienen. Wanneer we dus steeds meer online doen, is de kans op oplichting online helaas ook steeds groter. En hoe goed je je ook voorbereid, de kans is groot dat je er toch wel eens ooit intrapt. Welke 5 vormen van oplichting online komen nu het meeste voor?
Marktplaatsoplichting
Hoe hard het platform ook zijn best doet, fraude via Marktplaats komt nog steeds veel voor. Dat gaat van betalen voor producten die je niet krijgt, of waarvoor je het verkeerde product krijgt of een namaakartikel, tot neppe concerttickets én betaalfraude. Dit laatste gebeurt wanneer jij iets te koop zet: de ‘koper’ stuurt een bewijs dat hij of zij betaald heeft, jij stuurt het product op maar het geld komt niet. Dit probeert Marktplaats tegen te gaan met de dienst ‘gelijk oversteken’ maar ook daar proberen oplichters dezelfde truc uit te halen.
WhatsApp-fraude
Deze manier van oplichting wint nog steeds enorm aan terrein. De oplichter doet zich voor als een familielid van het slachtoffer, bij voorkeur het kind, via WhatsApp. Hij of zij heeft een nieuw nummer, maar kan daardoor niet in internet bankieren en er moeten echt vandaag een aantal rekeningen betaald worden. Of je dat even voor kunt schieten.
Ze kunnen nog niet bellen met het nieuwe nummer en er is echt haast bij…. Gelukkig herkennen steeds meer mensen deze vorm van oplichting, of gebruiken de oplichters verkeerde gegevens (‘Hallo mam’ terwijl je geen kinderen hebt doet vaak wel een belletje rinkelen) en dat levert soms grappige gesprekken op met de oplichter.
Helpdeskoplichting
Je zou denken dat niemand er meer intrapt: gebeld worden door Microsoft dat ze een probleem in jouw laptop of computer hebben geconstateerd. Dat kunnen ze oplossen en daar mag jij dik voor betalen. Helaas komt dit nog steeds maar al te vaak voor en mensen trappen hier ook gewoon in. Andersom gebeurt ook: wanneer jij op zoek bent naar het telefoonnummer van een bedrijf en je googelt dit, dan is de kans groot dat je op de eerste hit klikt. Dit kan een advertentie zijn, waarachter een website zit die weliswaar lijkt te kloppen, maar dat niet doet. Bel jij dit nummer, dan willen ze je probleem wel oplossen maar tegen betaling!
Tikkiefraude
Deze vorm zien we ook bij Marktplaats voorbijkomen, maar ook op andere plaatsen. De verkoper stuurt je een betaalverzoek welke jij betaalt. Alleen was dat geen echt betaalverzoek maar heb je je gegevens ingevuld op een neppe website, waardoor de oplichter nu bij je bankgegevens kan. En daarmee probeert je rekening te plunderen. Ook wanneer iemand vraagt om 1 cent te betalen om je rekening te verifiëren, omdat ze je niet vertrouwen, gebeurt dit tegenwoordig vaak.
Jan Zwols
< terug naar ‘Handig om te weten’
< terug naar “Menu Afdeling Kampen”
» Info van de landelijke PCOB vindt u hieronder «
Praat mee en word lid!
De PCOB behartigt uw belangen als senior. En inspireert u om mee te denken over de toekomst. Of het nu gaat om zorg, welzijn of wonen, inkomen of pensioen.
Lid worden