Verslag van de ledenmiddag op 19 september 2023

1 nov 2023 Alkmaar-Heiloo

Na de koffie en thee opende de voorzitter met een welkom voor ons allen en speciaal voor dhr. L. Spaans, spreker van deze middag. Het onderwerp was Truus Wijsmuller. Zij was verantwoordelijk voor de zogenaamde kindertransporten voor en tijdens de tweede Wereldoorlog. Zij hoorde in 1938 al dat er al plannen waren uitgedacht door Hitler en Eichmann om alle joden te transporteren, de aanzet tot de Holocaust. Door allerlei maatregelen probeerde Duitsland de joodse gemeenschap het leven moeilijk te maken.
Truus Wijsmuller was een zeer kordate vrouw, moedig en sterk. Tot haar verdriet had zijzelf geen kinderen. Ze reisde naar Oostenrijk om te proberen Eichmann zelf te spreken te krijgen. Die was toen de bevelhebber in dat land. Ongelofelijk: het lukte haar om van Eichmann toestemming te krijgen een groot aantal kinderen naar Nederland te brengen. Dat moest dan wel binnen een week. Dat is haar gelukt. Later volgden er meerdere transporten, ook vanuit andere landen. Uiteindelijk werden de kinderen naar Engeland overgebracht. Zij zag de wanhoop in de ogen van de ouders die hun kinderen moesten laten gaan. Maar zij ging door, met grote moed. Heel veel joodse kinderen hebben daardoor de oorlog overleefd. Door deze lezing van de heer Spaans werden we weer met verschrikkingen van de oorlog geconfronteerd. De naam Truus Wijsmuller is zeker bekend. Door deze lezing werd veel nog duidelijker voor ons. Ook de activiteiten van de Stichting Truus Wijsmuller dragen bij aan een betere naamsbekendheid. Zij is in Alkmaar geboren en opgegroeid. Afgelopen jaar is er een standbeeld voor haar onthuld in Alkmaar: Truus met een aantal kinderen dicht tegen haar aan! Een prachtig beeld.
De lezing werd zeer gewaardeerd.

Wil voor in ’t Holt

Praat mee en word lid!

De PCOB behartigt uw belangen als senior. En inspireert u om mee te denken over de toekomst. Of het nu gaat om zorg, welzijn of wonen, inkomen of pensioen.

Lid worden