VAN DE VOORZITTER (november 2023)

1 nov 2023 Alkmaar-Heiloo

VREDESWEEK

De kerken houden in september jaarlijks de zogenaamde vredesweek.
In die week werd dit jaar vanzelfsprekend stilgestaan bij de oorlog in de Oekraïne. De aandacht voor dit conflict raakte helemaal naar de achtergrond door de terreur van de Hamas, de machthebbers van de Gazastrook, die massaal Israël met raketten bestookten en binnenvielen, dood en verderf zaaiend. Bij de te verwachte reactie van Israël werden niet alleen Hamas-leden maar ook veel burgers in Gaza het slachtoffer. Door de media komen de verschrikkelijke beelden letterlijk onze huiskamers binnen. Daarbij komt de wetenschap dat oorlogen lang kunnen duren. Dat geldt ook voor strijdperken in Afrika, zoals in Soedan. Als een soort wetmatigheid vallen bij deze oorlogen de meeste slachtoffers onder de burgerbevolking, waaronder vaak de kinderen. Je kunt wel een standpunt innemen, maar elke vechtende partij heeft zijn eigen waarheid. Wat overblijft is het vasthouden aan hoop. De hoop zoals ook terug te vinden is in de bijbel. De hoop dat de leiders in de conflicten toch bereid zijn om met elkaar te gaan praten en stoppen met voeren van oorlog. Dan pas kan er gewerkt worden aan een echte vrede. Bij de Vrijheidskerk is een vlag gehesen met een duif, het symbool van hoop op vrede, iets wat ook zal doorklinken in de gebeden.
Het is vervreemdend, maar in Nederland gaat het leven “gewoon” door. Zo hebben wij in november weer een ledenmiddag en december is de jaarlijkse lunch voor de vrijwilligers. Op landelijk gebied zijn er wat betreft de PCOB belangrijke ontwikkelingen te melden. Het landelijk bestuur heeft over de recente ontwikkelingen een brief aan de afdelingen gestuurd. De belangrijkste punten daaruit kunt u in de Bijklanken lezen.
Wellicht ontmoeten wij elkaar weer op de ledenmiddag. Tot dan.

Simon Binnendijk, voorzitter

Praat mee en word lid!

De PCOB behartigt uw belangen als senior. En inspireert u om mee te denken over de toekomst. Of het nu gaat om zorg, welzijn of wonen, inkomen of pensioen.

Lid worden