Valpreventieweek: actief blijven is dé manier om vallen te voorkomen

30 sep 2019 Landelijk

In Nederland maakt iedere vijf minuten een 65-plusser een val waardoor hij of zij naar de spoedeisende hulp moet. Tijdens de Valpreventieweek – van 30 september tot en met 6 oktober – vraagt VeiligheidNL daarom samen met KBO-PCOB en andere partners landelijk aandacht voor valpreventie. Dit jaar besteden we éxtra aandacht aan bewustwording en kennisverspreiding rond het thema.

Van het totaal aan ongevallen bij 65-plussers in en om huis is bijna 90% een valongeval. Dit is hoog, terwijl in veel gevallen een val voorkomen kan worden. In de Valpreventieweek willen VeiligheidNL en haar partners de ouderen hiervan op een interactieve en positieve manier bewust maken.

Dobbel je fit

In het hele land organiseren zorgverleners activiteiten rondom de Valpreventieweek. Om ouderen er op een actieve manier bewust van te maken hoe ze een val kunnen voorkomen, heeft VeiligheidNL samen met KBO-PCOB, Rode Kruis, Ouderenfonds, BuurtzorgNL, NVFG, KNMP en in co-creatie met ouderen vorig jaar het spel Dobbelfit ontwikkeld. In teamverband beantwoorden de deelnemers kennisvragen en doen ze beweegopdrachten. Tijdens het spelen van Dobbelfit leren ze zo meer over onderwerpen als bewegen, balans, verantwoord medicijngebruik, voeding/vitamine D en over maatregelen die ze in huis kunnen nemen. Tevens wordt er actief gewerkt aan balans en spierkracht. Samen lachen en bewegen staat daarbij voorop!

Vitaal ouder worden

Er is veel bekend over hoe je de kans op een val kunt verkleinen, waardoor ouderen langer zelfstandig en vitaal blijven. Tijdens de Valpreventieweek kunnen ouderen zelf aan de slag bij een zorgverlener in de buurt of thuis. Ook vindt u op de website van VeiligheidNL veel tips die u kunt inpassen in uw dagelijkse activiteiten. Is er sprake van een verhoogd valrisico, dan is gericht trainen onder begeleiding van een fysiotherapeut of beweegdocent belangrijk. Hiervoor zijn meerdere beweegprogramma’s beschikbaar.

Tips om val te voorkomen

Actief blijven is het belangrijkste om vallen te voorkomen. “Op latere leeftijd zijn mensen geneigd om zaken uit handen te geven, zoals tassen dragen en boodschappen doen. Hierdoor bewegen ze minder, waardoor botten brozer worden en spieren afnemen. Daarmee wordt het risico op een val groter. Juist door geen risico te nemen, nemen mensen meer risico”, zegt Manon Vanderkaa, directeur van KBO-PCOB.

KBO-PCOB zet met informatie en voorlichting in op preventie op het gebied van vallen. In de folder ‘Hup in de benen‘ en in de oktober-editie van ons ledenmagazine leest u tips om fit en vitaal te blijven. Alle tips zijn opgesteld door VeiligheidNL in samenwerking met KBO-PCOB, Buurtzorg Nederland en fysiotherapeuten.

Gratis veiligheidsadvies

Zeker nu mensen langer thuis wonen, is het van belang dat de veiligheidsrisico’s in en om het huis beperkt worden. De veiligheidsadviseurs van KBO-PCOB gaan al jaren bij senioren langs. Zij bekijken hoe veilig of onveilig de woning is. Er wordt er gekeken naar drempels, meubels die in de weg staan en slechte verlichting. Wilt u ook advies van een veiligheidsadviseur? Bel dan met KBO-PCOB: 030 – 3 400 600.

Bekijk enkele tips om uw veiligheid thuis te verbeteren

Dit bericht verscheen eerder op KBO-PCOB

Praat mee en word lid!

De PCOB behartigt uw belangen als senior. En inspireert u om mee te denken over de toekomst. Of het nu gaat om zorg, welzijn of wonen, inkomen of pensioen.

Lid worden