Met elkaar vijf dagen erop uit

30 sep 2023 Hoogeveen

Op 11 september, om 11.00 uur vertrok de bus met 36 PCOB’ers, en gevuld met koffers en rollators vanaf De Nije Nering richting Twente. We gingen naar de Vliegveldstraat in Deurningen. Daar was bij Landgoed Kaamps de tafel voor ons gedekt met een heerlijke lunch. We konden vanachter glas naar de kaasmakerij kijken en ook zagen we de honderden koeien liggen en staan op matrassen. Om de beurt begaf de ene koe na de andere zich naar een melkrobot om haar aandeel in de melkproductie te leveren.

Wie was uitgekeken ging buiten in de schaduw genieten van een ijsje. We vervolgden de reis naar Ootmarsum. De deskundige chauffeur kon de enorme bus, tot onze verbazing, door de nauwe straatjes, tot voor de ingang van Het Stadshotel krijgen. De gastheer zorgde dat de bagage uit de bus kwam en dat de lift bediend werd, terwijl de gastvrouw de kamersleutels gaf.

Om zes uur werden we elke avond aan het diner verwacht en elke avond werden we verrast met smakelijke gerechten.

De eerste avond maakten we kennis met elkaar en reisleider Johan las een lang gedicht waarin de naam van elke deelnemer voorkwam. Wie zijn naam hoorde ging even staan zodat er een begin was van herkenning.

De dinsdagmorgen ging ieder zijn eigen gang. Het centrum van Ootmarsum werd verkend en om 12.00 uur was de lunch in het hotel. Om precies 13.00 uur reed de bus naar Enschedé waar om 14.00 uur de lezing over, en de bezichtiging van de synagoge begon. Zeer interessant waren de tafeltjes in de hal met voorwerpen over elk Joods feest. Tot slot dronken we iets met koosjere appeltaart erbij.

Na het diner heeft de gastvrouw de bingoavond verzorgd.

Woensdagmorgen werden we ontvangen op een paardenmelkerij. We hoorden hoe alles daar in zijn werk ging, maar we stonden versteld over wat er met de melk gebeurt. Die werd verwerkt tot o.a. pillen, zalf, poeder, likeur. Vele klanten wisten deze boerderij te vinden om hun psoriasis te bestrijden of hun darmflora op orde te krijgen. Twee keer per week gingen er vele bestellingen de deur uit. Onder leiding van de boer bezochten we de stallen en we zagen hoe enkele jongelui de paarden machinaal gingen melken. Na de lunch gingen we via een omweg weer richting Ootmarsum.

Na het diner werden we in feeststemming gebracht door een muzikant.

Donderdagmorgen ging ieder op eigen gelegenheid even naar de markt (zes kramen) en koffiedrinken op een terras. Wat is Ootmarsum toch gezellig!

’s Middags meldden we ons bij het Onderwijsmuseum of Educatorium. We gingen terug in de tijd met een strenge meester. Er was gelegenheid om ‘Jaap en Gerdientje’ in te kijken en we zagen via welke platen we ons handschrift hebben ontwikkeld.

In de avond gingen we helemaal los met Oud-Hollandse spelen, bekende en totaal onbekende.

En dan vrijdag het afscheid. Om 11.00 uur zat alles in de bus en werden we uitgezwaaid door een fantastische gastvrouw.

In Luttenberg stond al iemand te gebaren dat we bij hem op de P-plaats moesten zijn. Inderdaad had deze meneer een lunch klaarstaan waar niets aan ontbrak. Vanaf zijn restaurant konden we lopend bij het atelier komen van de klompenkunstenaar. Deze man heeft ons op een humoristische manier alles verteld over zijn (uitstervend?) vak. Het was moeilijk iedereen uit zijn winkeltje te krijgen, maar toen ging het ook in één ruk door naar Restaurant Schoonhoven, waar men de drukte niet aankon op dat moment. De ophalers moesten geduld hebben……

Praat mee en word lid!

De PCOB behartigt uw belangen als senior. En inspireert u om mee te denken over de toekomst. Of het nu gaat om zorg, welzijn of wonen, inkomen of pensioen.

Lid worden