UITSTAPJE BRONBEEK (27 oktober 2016)

1 jan 2021 Bennekom

Op 27 oktober vertrok een bus met ruim 50 PCOB leden naar Bronbeek in Arnhem. Zowel op de weg erheen als op het landgoed zelf waren de herfsttinten schitterend. Voordat we het museum op het terrein gingen bezoeken werden we in het restaurant Kumpulan ontvangen met koffie/thee en spekkoek.

Vanaf 1863 herbergt het landgoed een rusthuis voor oud militairen (van alle krijgsmachtonderdelen en tegenwoordig ook van beide sexen). Daarnaast is er een museum waar de koloniale vaderlandse geschiedenis belicht wordt in de   vorm van schilderijen, geschutsstukken, documenten, voorwerpen, foto’s etc. O.a. de volgende thema’s komen aan de orde, al vanaf de VOC tijd: het cultuurstelsel, het ontstaan van het KNIL, de Atjeh-oorlog, het opkomend nationalisme, de Japanse bezetting en de internering, de repatriëring. Ook wordt aandacht besteed aan de tegenstanders van de koloniale gezag (bijv. de Atjeeërs en de Japanners) en de houding van de Nederlandse gezagsdragers (soms minder verheffend).

De gidsen (we werden in drie groepen rondgeleid) gaven boeiend uitleg.

Terug in het restaurant stond een uitgebreide Indische rijsttafel, in buffet vorm, voor ons klaar. Men zegt wel dat je nergens in de omgeving zo authentiek Indisch kan eten!

Rond 20.30 uur zette de bus een voldane groep weer af in Bennekom.

Organisatoren: hartelijk dank!

Bekijk de video PCOB uitje Bronbeek

 

<< Vorige pagina

Teken de petitie omtrent Pensioenwet

Het wordt tijd dat het koopkrachtige pensioen er komt, dat zowel gepensioneerden als werkenden is beloofd. Daarom: pas de pensioenwet aan! Teken de petitie!

Petitie Pensioenwet