Toilettekort is nog te groot in gemeenten

19 nov 2019 Landelijk

Op Wereld Toilet Dag, 19 november, vraagt de Toiletalliantie, waar KBO-PCOB deel van uitmaakt, aandacht voor het tekort aan openbare toiletten. Samen met de app HogeNood is onderzoek gedaan onder de 50 grootste Nederlandse gemeenten naar de meest toiletvriendelijke gemeente. Alkmaar voert deze lijst aan, op de voet gevolgd door Amersfoort en Leeuwarden. Zij hebben de meeste openbare en opengestelde toiletten per inwoner. Daar kunnen andere gemeenten een voorbeeld aan nemen.

Toiletbeleid onvoldoende

Steeds meer gemeenten hebben een actief toiletbeleid, dat is goed nieuws. Maar er zijn ook gemeenten die hard aan de bak moeten op dit vlak. Zij negeren een toiletbeleid of denken dat het probleem zich vanzelf wel oplost. Maar het toilettekort is nog te groot, ondanks dat er nu ruim 1.500 toiletten meer zijn ten opzichte van 2018. Dat blijkt in de app HogeNood: de grootste database van toiletten in Nederland met nu bijna 6.000 toiletten. Bij 189 gemeenten in Nederland is er zelfs helemaal geen toiletbeleid, zo blijkt uit gegevens van de MLDS en de Continentie Stichting NL, ook beide lid van de Toiletalliantie.

Problemen

Hierdoor kunnen miljoenen mensen niet onbezorgd op pad. Met name buik- en blaaspatiënten, (zwangere) vrouwen, gehandicapten, ouders met jonge kinderen, dagjesmensen en toeristen hebben belang bij voldoende toiletten. Bovendien worden vier op de tien patiënten bij hoge nood weleens geweigerd bij een toilet in winkels, horeca, supermarkten en overheidsgebouwen. Dit met als gevolg dat mensen de deur niet meer uit durven uit angst niet op tijd een toilet te vinden. Stress, schaamte en eenzaamheid vanwege een tekort aan toiletten kan met een goed toiletbeleid gewoon voorkomen worden.

Dit bericht verscheen eerder op KBO-PCOB

Praat mee en word lid!

De PCOB behartigt uw belangen als senior. En inspireert u om mee te denken over de toekomst. Of het nu gaat om zorg, welzijn of wonen, inkomen of pensioen.

Lid worden