Tips voor herkenning van een nepcollectant

8 feb 2021 Kampen

Opgelicht?! waarschuwt vaak voor nepcollectanten, waarbij babbeldieven met een collectebus langs de deuren gaan om zoveel mogelijk geld los te peuteren bij nietsvermoedende donateurs. Grijpt u meteen naar uw portemonnee als er een collectant voor de deur staat, of niet? Hoe herkent u een collectant? Opgelicht?! zocht het uit, zodat uw donatie daadwerkelijk bij het goede doel eindigt waar u uw geld aan wil schenken.

Er zijn twee websites waar u kunt controleren of er daadwerkelijk gecollecteerd wordt in uw gemeente. Op de website van Stichting Collecteplan, een stichting die 25 grote goede doelen in Nederland vertegenwoordigt, wordt jaarlijks een collecterooster gepubliceerd. Hierin kunt u controleren welk goed doel in welke week aan het collecteren is.

Collecterooster per gemeente

Wilt u liever het collecterooster van alleen uw gemeente bekijken? Die kunt u vinden op de website van het CBF. Het CBF is de toezichthouder voor goede doelen in Nederland. Ze delen bijvoorbeeld keurmerken uit aan goede doelen en onderzoeken meldingen over mogelijke misstanden.

Legitimatiebewijs

Een echte collectant heeft altijd een legitimatiebewijs bij zich. Het uiterlijk van de identiteitsbewijzen verschilt per goed doel, maar onderstaande gegevens staan er in ieder geval altijd op:

  • De naam van de collectant;
  • Adresgegevens van de collectant;
  • Het logo van het goede doel;
  • De datum van de collecteweek;
  • Het logo van het CBF;
  • De looproute van de collectant;
  • Met wie de collectant contact op moet nemen bij geconstateerde
  • onregelmatigheden tijdens de collecte.

 

Collectevergunning

In de meeste gemeenten is een collectevergunning verplicht. De naam zegt het eigenlijk al: als je een collecte wil houden om geld in te zamelen voor een goed doel, heb je een vergunning nodig. De collectant moet hiervan een kopie kunnen laten zien.

Collectebus

Tijdens de collecteweek is een collectant te herkennen aan het dragen van een collectebus waarin de gift aan het goede doel gedaan kan worden. Deze collectebus dient te worden afgesloten met een eenmalig te gebruiken bussluiting. Deze sluiting is voorzien van een kenmerk van het goede doel waarvoor de collectant op pad is.

Controleer de collectant

Twijfelt u of de collectant aan de deur daadwerkelijk voor het goede doel komt collecteren? Dan kunt u contact opnemen met het CBF of met Stichting Collecteplan. Als zij u niet kunnen helpen, sturen ze u door naar de instantie die dat wél kan. Bij gevaarlijke situaties is het belangrijker om direct contact op te nemen met de politie.

Bron: Stichting Collecteplan & Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF)

 

< terug “Handig om te weten”

< terug naar “Menu Afdeling Kampen”

 

»                                         Info van de landelijke PCOB vindt u hieronder                                         «

Praat mee en word lid!

De PCOB behartigt uw belangen als senior. En inspireert u om mee te denken over de toekomst. Of het nu gaat om zorg, welzijn of wonen, inkomen of pensioen.

Lid worden