Terugblik herfsttocht PCOB op 20 oktober 2022

31 okt 2022 Hardinxveld-Giessendam

Alle ingrediënten waren aanwezig tijdens de laatste PCOB-dagtocht van dit jaar. Een bijna nieuwe Snelle Vlietbus met een voor velen vertrouwde chauffeur aan het roer, een groep met gezellige reisgenoten, gastvrije ontvangst op de plaatsen van bestemming en uiteraard volop lekkernijen.
Verdeeld over vijf locaties in ons dorp stapten 55 deelnemers in de bus, helemaal zin in een dagje uit met elkaar.
Vanwege een dijkafsluiting in Boven-Hardinxveld pasten we de aanrijroute naar de A27 aan. Niet erg, want zo maakten we onverwacht een ritje binnendoor via Neerpolder richting Schelluinen, waar we de reis naar het zuiden vervolgden. Ondanks de omleiding waren we toch iets te vroeg bij ons koffieadres in Tilburg. Geen nood, onze chauffeur zorgde voor een extra rondje en ondertussen zongen we een meereizende jarige toe.
Na het heerlijk verse gebak reden we nog verder naar het zuiden. Bij museum “De Acht Zaligheden” in Eersel stapte een gids in onze bus, die tijdens een rondrit door de Kempen van alles zou vertellen over de geschiedenis van dit bijzonder stukje grensgebied. Ondertussen genoten we van een goedgevuld lunchpakket.
De smokkelroute, zoals deze rit wordt genoemd, ging dwars door kleine dorpen met enorme kerken en oude boerderijen, langs akkerbouwvelden en zelfs dwars door de herfstig kleurende bossen. De voorspelde regenbuien vielen juist tijdens deze rondrit, waardoor het uitzicht enigszins belemmerd werd door natte ramen. De sappige verhalen van de gids maakten veel goed.
En nee, die “zaligheden” hebben niets te maken met iets religieus, maar met acht Brabantse dorpen in de Kempen, die eindigen op ‘sel’. (zaligheden=selligheden)
Terug bij het museum werden we verwelkomd met koffie/thee en smulkoek. Daarna kon iedereen op eigen gelegenheid door de verschillende ruimtes van het museum lopen. De zon was inmiddels ook van de partij. Van het terras, de prachtige tuin, maar ook de oudhollandse spellen die buiten opgesteld stonden werd goed gebruik gemaakt.
Aan het eind van de middag reden we weer in noordelijke richting. Een heerlijk stamppottenbuffet stond voor ons klaar in restaurant “De Viersprong” in Dongen. Kiezen hoefde niet, er was genoeg om van alles wat te proeven.

Moe, maar zeker voldaan en terugkijkend op een heel gezellige dagtocht met elkaar reden we om kwart over 7 richting Hardinxveld.

Het PCOB-reisseizoen van 2022 is voorbij. Na twee jaren van niet of minder reizen was het weer ouderwets gezellig om met elkaar op stap te gaan. Weet u het nog: de (niet meer bloeiende) bollen met varen op de Kagerplassen, in witte pakken bij ‘het Bijenhuis’ met pannenkoeklunch en als afsluiter de herfstkleuren in de Brabantse Kempen.

Het was heel fijn om met u op stap te gaan. Bedankt dat u erbij was.  Voor de komende tijd wens ik u alle goeds en Gods zegen.

Hester Baks

Praat mee en word lid!

De PCOB behartigt uw belangen als senior. En inspireert u om mee te denken over de toekomst. Of het nu gaat om zorg, welzijn of wonen, inkomen of pensioen.

Lid worden