Telefoon kwijt? Wees voorbereid

9 feb 2023 Waddinxveen

Telefoon kwijt? Wees voorbereid
Bent u uw mobiele telefoon weleens kwijtgeraakt? U bent niet de enige. Ieder jaar belanden er duizenden smartphones bij de afdeling gevonden voorwerpen van NS en ook in wachtkamers van de tandarts of de dokter vergeten veel mensen hun telefoon. Als u veel met uw smartphone doet, is het een ramp als u hem kwijt bent. Neem dus vooraf al maatregelen om het terugvinden makkelijker te maken en gedoe te voorkomen. De meeste mensen doen zoveel met hun telefoon, dat het erg lastig is als u opeens geen telefoon meer heeft. Dit artikel geeft een aantal tips waarmee u uw telefoon makkelijker kunt terugvinden als u hem bent kwijtgeraakt. Ook leest u wat u kunt doen om ervoor te zorgen dat iemand anders uw telefoon niet kan gebruiken.

Beveilig uw
Zorg dat een ander niet zomaar uw telefoon kan gebruiken. Het is verstandig uw apparaat te beveiligen met een pincode of een wachtwoord.
Back-up maken
Zorg dat u altijd een back-up heeft van de gegevens op uw telefoon. U kunt uw gegevens dan makkelijk op een andere telefoon overzetten. U kunt uw telefoon zo instellen dat er automatisch een back-up wordt gemaakt. Op SeniorWeb vindt u hoe u dat doet voor een Android-telefoon en op een iPhone of iPad.

Geluid aan laten staan
Zorg dat het geluid van uw telefoon zoveel mogelijk aan staat. Als uw telefoon bij u in de buurt ligt, kunt u het apparaat dan makkelijk terugvinden door naar uw eigen nummer te bellen met een andere telefoon.

Vind mijn apparaat’ instellen op uw telefoon
Kunt u uw telefoon niet horen als u naar uw eigen nummer belt? Dan kunt u het hulpmiddel ‘Vind mijn apparaat’ gebruiken. Voor een Android telefoon werkt dit anders dan voor een iPhone.  

Android-telefoon
Om uw Android-telefoon te kunnen terugvinden, moet het toestel aan staan en moet het verbinding hebben met internet. Ook moet uw locatie aan staan. In de handleiding van uw telefoon kunt u vinden hoe u de locatie aan zet.
Meestal is het hulpmiddel ‘Vind mijn apparaat’ automatisch ingeschakeld. Zo kunt u dit controleren.

Open de app ‘Instellingen’ op de telefoon.

Tik op ‘Beveiliging’, ‘Beveiliging en locatie’ of ‘Google’ (afhankelijk van uw telefoon). Tik dan op ‘Vind mijn apparaat’. Kunt u het niet vinden? Kijk dan in op deze pagina van Google.

Controleer of het schuifje bij ‘Vind mijn apparaat’ op ‘Aan’ staat. Staat het op ‘Uit’? Met uw vinger kunt u het op ‘Aan’ zetten.

iPhone
Om uw iPhone terug te vinden, moet uw toestel aan staan en het mag niet meer dan 24 uur geleden zijn dat de laatste locatie naar Apple is gestuurd. De iPhone hoeft geen verbinding te hebben met wifi of een mobiel netwerk, omdat een iPhone ook gevonden kan worden met hulp van een netwerk van Apple-apparaten, het ‘Zoek mijn-netwerk’. Daarvoor moet het ‘Zoek mijn-netwerk’ aan staan op uw telefoon. Zo kunt u dat doen.

Open de app ‘Instellingen’ op de telefoon.

Tik op uw naam en daarna op ‘Zoek mijn’.

Tik op ‘Zoek mijn iPhone’ en zet het schuifje bij ‘Zoek mijn-netwerk’ op ‘Aan’.

Controleer ten slotte of ‘Locatievoorzieningen’ is ingeschakeld. Dat doet u via ‘Instellingen’ en ‘Privacy’. Kijk zo nodig in de handleiding van uw iPhone.

Om uw iPhone te kunnen terugvinden, heeft u ook de ‘Zoek mijn-app’ nodig. Meestal is deze automatisch ingeschakeld. U kunt dit controleren en eventueel aanpassen door de volgende stappen te volgen.

Open de app ‘Instellingen’ op de telefoon.

Tik op uw naam en daarna op ‘Zoek mijn’.

Tik op ‘Zoek mijn iPhone’ en kijk of het schuifje op ‘Aan’ staat. Schuif het anders met uw vinger op ‘Aan’. 

Telefoon verloren? Zo kunt u hem proberen te vinden
Als u uw Android-telefoon kwijt bent, kunt u hem opsporen met een ander apparaat waarmee u op internet kunt, bijvoorbeeld een laptop, tablet of de telefoon van iemand anders. Ga naar https://android.com/find en log in op uw Google-account. U gebruikt hiervoor dezelfde inloggegevens als voor uw telefoon. U heeft nu verschillende mogelijkheden.

U kunt op een kaart zien waar de telefoon is. Als uw telefoon niet kan worden gevonden, laat de kaart de plek zien waar uw telefoon het laatst is gezien.

U kunt een hard geluid laten afspelen. Dit werkt ook als het geluid uit staat of als de telefoon is ingesteld op trillen.

U kunt op uw vergrendelingsscherm een bericht of telefoonnummer zetten, zodat de persoon die uw telefoon vindt u kan bereiken.

U kunt uw apparaat wissen. Dit kunt u doen als u wilt voorkomen dat uw gegevens in verkeerde handen vallen.

Kwijtgeraakte iPhone terugvinden

Als u uw iPhone deelt met iemand in uw gezin via ‘Delen met gezin’, kunt u uw iPhone terugvinden met behulp van de iPhone van een gezinslid. U kunt ook met een computer of tablet naar de webpagina iCloud.com/find gaan Hierop moet u inloggen met uw gebruikersnaam en wachtwoord van iCloud. Kies het tabblad ‘Apparaten’ of ‘Objecten’ en kies het apparaat dat u kwijt bent. U heeft nu verschillende mogelijkheden.

U kunt op een kaart zien waar de telefoon is.

U kunt een hard geluid laten afspelen.

U kunt uw iPhone opgeven als verloren. Hierbij kunt u ook een bericht of contactgegevens op het scherm van uw iPhone tonen.

U kunt uw apparaat wissen. Dit kunt u doen als u wilt voorkomen dat uw gegevens in verkeerde handen vallen.

Wat vergoedt de verzekering?
Een smartphone kan onder de dekking van uw inboedelverzekering vallen, maar alleen als de telefoon uit uw huis wordt gestolen. Wilt u u ook verzekeren voor spullen die u meeneemt naar buiten, dan kunt u een aanvullende verzekering afsluiten.

(Bron IkWoonLeefZorg)

 

Praat mee en word lid!

De PCOB behartigt uw belangen als senior. En inspireert u om mee te denken over de toekomst. Of het nu gaat om zorg, welzijn of wonen, inkomen of pensioen.

Lid worden