Technologie: Maakt het ons leven leuker?

13 mrt 2020 Landelijk

Senioren gingen over het onderwerp technologie in gesprek met Manon Vanderkaa bij de Tafel van Tien. Aanleiding van het gesprek is het onderzoek Technische snufjes, in relatie tot het jaarlijkse digitaliseringsonderzoek dat door KBO-PCOB is gedaan. Ruim 1.500 senioren geven daarin hun mening en ervaring over digitalisering, internet en moderne techniek en apparatuur.

De deelnemers van de Tafel van Tien zijn allemaal in zekere zin vertrouwd met techniek. Niet een van hen heeft geen techniek in huis. Het meest gebruikt is de computer en een smartphone. Over de hele wereld contact maken met familie en vrienden via Facebook of Whatsapp is een verrijking vinden zij. Je moet het doen en je moet het leren. Een van de deelnemers (76 jaar) noemt zich ‘ontdekkingsreiziger’. Hij probeert allerlei apps uit en kijkt wat hij er aan heeft en eigenlijk kan je nooit iets fout doen. Volgens de deelnemers moeten senioren uitgedaagd worden om techniek te gebruiken en kan met name de directe omgeving of KBO-PCOB – Tabletcoaches worden veelvuldig genoemd – daarin een stimulerende en ondersteunende rol spelen.

Verslaving of gemak?

Ze wilden het toch ook graag hebben over wat ongemakken van technologie. Over het feit dat het je de hele dag kan beheersen. Ieder moment van de dag reageren op appjes of Twitterberichten, er in ieder geval naar kijken. Of het nieuws en het weer checken. Ze zien dat bijvoorbeeld in de trein jongeren doen en betrappen zich er zelf ook op. Het is goed om het apparaat ook aan de kant te leggen. Vooral als je op visite en bij anderen bent. Maar over het algemeen is het gemak groter dan de verslaving. Als je via de weerapp weet dat het weldra stopt met regenen, wacht je nog even voordat je de deur uit gaat. Voor de zekerheid kun je naast je smartphone, altijd nog je paraplu meenemen.

Veiligheid

Als het gesprek komt op veiligheid en internet worden de deelnemers ietwat onrustig. Gesproken wordt over de gevaren van hacken en skimmen. Hoe frustrerend cookies kunnen zijn. Maar bij doorvragen heeft niemand ooit er last van gehad. Ze zijn nog nooit gehackt of geskimd, ze zijn uiterst voorzichtig. Een van de deelnemers: “cookies helpen je juist een volgende keer sneller met zoeken”. Opvallend is dat techniek in het huis, zoals domotica, openen van de gordijnen en bijvoorbeeld camera’s of sensoren in huis door niet een van de senioren gebruikt wordt. Ze hebben er de leeftijd of de omstandigheden nog niet voor. Toch maken ze een kanttekening: ‘We denken dat we meer kunnen, dan we kunnen.

Wat verwachten we van de overheid?

De senioren van de Tafel van Tien vinden dat er altijd een alternatief moet zijn voor senioren die minder vaardig zijn. Vroeg of laat kunnen mensen afhaken en dan moet er een vangnet zijn. Senioren moeten zelf wel inspanning leveren om het te leren, de techniek moet gebruiksvriendelijk, maar als het nodig is moet de overheid mensen beschermen. Volgens de Tafel van Tien moet juist ook KBO-PCOB zich hier voor hard maken. Daarmee eindigt deze Tafel van Tien over Technologie: ‘je hebt een ander nodig’

Ook in gesprek aan de Tafel van Tien? Van harte welkom!

Dit bericht verscheen eerder op KBO-PCOB

Praat mee en word lid!

De PCOB behartigt uw belangen als senior. En inspireert u om mee te denken over de toekomst. Of het nu gaat om zorg, welzijn of wonen, inkomen of pensioen.

Lid worden