Senioren in de schijnwerpers bij expositie ZilverGoud in Rotterdam

5 apr 2024 Landelijk

De expositie ‘ZilverGoud’ is tot 6 mei te zien in de Centrale Bibliotheek in Rotterdam. In deze expositie wordt getoond hoe senioren in Rotterdam met hun vrijwilligerswerk de stad ondersteunen.

Wat zou Rotterdam zijn zonder het vrijwilligerswerk van deze geweldige senioren? In zestien interviews wordt het verhaal van een aantal vrijwilligers verteld. Ze laten in woord en beeld hun vrijwilligerswerk zien.

ZilverGoud

Met deze tentoonstelling wil initiatiefnemer Erica Daams een positieve beeldvorming rond ouderen creëren. Met vrijwilligers en door vrijwilligers. Daams is naast vrijwilliger en Ledenraadslid bij ANBO-PCOB ook initiatiefnemer van de maandelijkse ZilverGoud-bijeenkomsten in Rotterdam.

“Velen hebben een beeld van ouderen dat ze zwak, ziek en hulpbehoevend zijn”, vertelt Daams. “Onderzoek, onder meer van Jolanda Lindenberg van de Leyden Academy, over de maatschappelijke participatie van ouderen toont een veel positiever beeld. Van de 65-75-plussers is gemiddeld 40 tot 45 procent nog actief in vrijwilligerswerk. Ze zijn daarom belangrijk én waardevol voor de maatschappij.”

Levenservaring en wijsheid

Uiteraard kon de opening van de expositie rekenen op een paar bijzondere gasten. Theatergezelschap De Ouwe Rotten, een theatergezelschap van ouderen, leverde een feestelijke bijdrage. Wethouder Ronald Buijt, wethouder Zorg, Ouderen en Jeugdzorg, was ook aanwezig en is erg enthousiast over de expositie. “Ouderen zijn waardevol en hebben vele talenten. Ze leveren een belangrijke bijdrage aan de maatschappij. Ze doen vrijwilligerswerk, passen op de kleinkinderen en beschikken over veel levenservaring en wijsheid. Ze doen ertoe. Dat beeld willen wij uitdragen. Daarbij laten we een realistisch beeld zien, want ouderen kennen ook kwetsbaarheden. We laten zien dat ouderen een hele diverse groep zijn. Ouderen zijn de jeugd van vroeger.”

De expositie is tot 6 mei te bezoeken op het ontwikkelplein op de eerste etage in de centrale bibliotheek Rotterdam op de Hoogstraat 110 in Rotterdam.

Praat mee en word lid!

De PCOB behartigt uw belangen als senior. En inspireert u om mee te denken over de toekomst. Of het nu gaat om zorg, welzijn of wonen, inkomen of pensioen.

Lid worden