Senioren adviseren toekomstig kabinet: Bouw meer woonhofjes

14 apr 2021 Landelijk

Senioren komen met een duidelijk advies voor de toekomstig minister van Wonen in het nieuwe kabinet: Bouw meer woonhofjes en aanleunwoningen. Dat blijkt uit onderzoek van seniorenorganisatie KBO-PCOB. Op dit moment vindt ruim 70 procent (71%) dat er onvoldoende geschikt woningaanbod voor senioren is. Marcel Sturkenboom, directeur KBO-PCOB: “Willen we de woningmarkt weer op gang brengen, dan moeten we eerst beginnen om het woningaanbod voor senioren op peil te brengen. Daarmee komen er ook weer woningen voor starters en gezinnen vrij.”

In KRO-NCRV Kruispunt, uitgezonden maandag 12 april om 22.50 uur op NPO 2, kwamen er voorbeelden langs hoe deze woningbouw eruit zou kunnen zien. Daarin hekelt Sturkenboom het feit dat ouderen zelf te weinig aan het woord komen bij het ontwikkelen van woonvisies.

Verhuizen
Zolang er nog geen alternatief is, lijkt het overgrote deel (88%) van de senioren nog wel op hun plek te zitten. Zij zijn (zeer) tevreden met de huidige woonsituatie. Toch vindt ruim een derde (35%) dat hun huis te groot is in relatie tot de gezinssituatie. Sturkenboom: “Uit ons onderzoek blijkt dat ruim een kwart overweegt of al van plan is om binnen 5 jaar te verhuizen. Daar moet je als overheid, landelijk en lokaal, op inspringen. Zij kunnen nu nog nergens heen.” Als belangrijkste belemmering om niet te kunnen verhuizen wordt dan ook beschikbaar aanbod van woningen en de betaalbaarheid aangegeven.

Onderzoek
Het onderzoek is in de periode van 18 februari tot en met 25 februari gedaan. Aan het onderzoek hebben 1526 senioren deelgenomen, met een gemiddelde leeftijd van 75 jaar.

Praat mee en word lid!

De PCOB behartigt uw belangen als senior. En inspireert u om mee te denken over de toekomst. Of het nu gaat om zorg, welzijn of wonen, inkomen of pensioen.

Lid worden