Schaf het vrijwillig eigen risico in de zorgverzekering af

6 sep 2019 Landelijk

Het vrijwillig eigen risico in de zorgverzekering moet worden afgeschaft. Dat schrijven KBO-PCOB, Patiëntenfederatie Nederland, Ieder(in), Per Saldo, ReumaNederland en LOC in een brief aan de Tweede Kamer. Bovendien moet het verplichte eigen risico omlaag, omdat het voor veel mensen met een aandoening of beperking niet is op te brengen.

Eigen risico

In de brief stellen de organisaties dat afschaffen van het vrijwillig eigen risico de solidariteit tussen verzekerden, gezond en ziek, ten goede komt. En ook voorkomt dit dat mensen kiezen voor een hoog vrijwillig eigen risico, terwijl ze het geld eigenlijk niet hebben om dat hogere bedrag te betalen als ze toch zorgkosten maken. Dat kan leiden tot zorgmijden.

De organisaties vragen ook aandacht voor het probleem dat mensen soms veel moeten gaan betalen als ze zorg krijgen die uit een ander potje wordt vergoed. Wie zorg krijgt vanuit de Wmo of de Zvw, betaalt minder dan wanneer de zorg wordt vergoed uit de Wlz. Dat kan een drempel zijn voor mensen om zorg aan te vragen die wordt vergoed vanuit de Wlz. Terwijl ze die zorg eigenlijk wel nodig hebben vanwege hun aandoening of beperking. Mensen met een langdurige zorgvraag moeten niet door financiële overwegingen ervan worden weerhouden om die zorg te vragen die ze echt nodig hebben, aldus de brief.

De Tweede Kamer spreekt volgende week over eigen betalingen in de zorg.

Lees de volledige brief

Dit bericht verscheen eerder op KBO-PCOB

Praat mee en word lid!

De PCOB behartigt uw belangen als senior. En inspireert u om mee te denken over de toekomst. Of het nu gaat om zorg, welzijn of wonen, inkomen of pensioen.

Lid worden