Den Hoorn: Rijbewijskeuring 75+

16 jan 2021 Den Hoorn

Rijbewijskeuring voor mensen van 75+

Vanaf 75 jaar moet u gekeurd worden bij verlenging van uw rijbewijs. U heeft vast al vernomen dat veel 75-plussers ellendig lang moeten wachten voordat zij eindelijk het felbegeerde verlengde rijbewijs in handen hebben. Het CBR heeft een grote achterstand, het is aan te raden om 5 à 6 maanden vóórdat uw rijbewijs verloopt te starten met de aanvraag.

U heeft om te beginnen een “Gezondheidsverklaring” nodig. Die vult u zelf in, daarom wordt die ook wel “Eigen verklaring” genoemd. U kunt op 2 manieren te werk gaan:

 • Op papier en per post: U koopt de papieren Gezondheidsverklaring bij de gemeente, daarna invullen en opsturen naar het CBR. U krijgt na verloop van tijd van het CBR het keuringsverslag (ook wel gezondheidsverklaring genoemd) toegestuurd, daarmee gaat u naar de keuringsarts.

 • Digitaal met de computer: U logt in met uw DigiD bij “Mijn CBR”. Houd uw smartphone bij de hand want u kunt bij het CBR alleen inloggen met een extra beveiliging via een SMS die naar uw telefoon wordt gestuurd. U kunt nu op de computer in uw “Mijn CBR” de Gezondheidsverklaring invullen, u hoeft dan dus niets per papieren post te doen. Het CBR stuurt u daarna digitaal het keuringsverslag (ook wel gezondheidsverklaring genoemd). Dat staat in uw “Mijn CBR”, u moet daar dus regelmatig inloggen en even kijken of het al is aangekomen. Als dat zo is dan print u alles uit wat het CBR digitaal heeft gestuurd en u neemt dat mee naar uw keuringsarts.

In beide gevallen gaat het als volgt verder:

U heeft dus van het CBR per post of digitaal het keuringsverslag/gezondheidsverklaring ontvangen. Daarin staat een code die uw keuringsarts nodig heeft om zijn bevindingen op te sturen naar het CBR, dat gebeurt altijd digitaal en bij wijze van spreken terwijl u nog in zijn wachtkamer zit. Nu is het CBR weer aan zet. Zij beoordelen de bevindingen van de arts en als alles goed is krijgt u per brief of via uw e-mail bericht dat het rijbewijs opgehaald kan worden in het gemeentehuis. Als het niet goed is krijgt u bericht van het CBR over welke stappen nog genomen moeten worden, bijv. een extra keuring.

U kunt momenteel in Delft alleen terecht bij Rijbewijskeuringsarts: Kantoorgebouw White Park, Poortlaan 4 te Delft.
Alleen ná afspraak via Tel. 036-7200911 of via www.rijbewijskeuringsarts.nl.
Let op: de keuringsarts is niet dagelijks aanwezig en soms zijn er wachttijden, dus maak tijdig een afspraak.

 • U neemt mee naar de keuringsarts:
  Het papieren of door u geprinte Keuringsverslag/ gezondheidsverklaring van het CBR *
  De lijst van medicijnen die u gebruikt (vraag uw apotheek of huisarts)
  Bril en/of lenzen
  Legitimatiebewijs
  Contant geld want soms kan bij de arts niet worden gepind

*Bij een digitale aanvraag is het vaak voldoende om de bij het Keuringsverslag toegezonden code mee te nemen naar de keuringsarts. Vraag erna bij het maken van de afspraak.

Praat mee en word lid!

De PCOB behartigt uw belangen als senior. En inspireert u om mee te denken over de toekomst. Of het nu gaat om zorg, welzijn of wonen, inkomen of pensioen.

Lid worden