Post-covid klachten aangezien voor ouderdomsklachten

25 apr 2024 Landelijk

Als we de media moeten geloven, hebben vooral jongere vrouwen post-covid. Dat zijn de klachten die ontstaan nadat iemand corona heeft doorgemaakt. Ouderen komen nauwelijks voor in deze cijfers. Hoe valt dit te verklaren?

“Onnodig veel ouderen blijven rondlopen met klachten die zijn terug te voeren op post-covid”, is de ervaring van Michelle Cavanagh, gerontoloog en nazorgadviseur bij C-support. Daarom roept ANBO-PCOB op: ga met klachten naar de huisarts en maak ze bespreekbaar!

Ontbrekende cijfers

In alle cijfers en verhalen over post-covid zijn oudere mensen ondervertegenwoordigd. Cavanagh herkent dit als nazorgadviseur, maar ze kan niet zeggen of dit een scheef beeld is. Dit komt omdat de cijfers ontbreken. Feit is wel dat de diagnostiek lastiger is bij ouderen. Dit komt omdat de klachten en symptomen vaak worden geschaard onder ouderdomsklachten. “Gewrichtspijn of vergeetachtigheid bijvoorbeeld zijn te relateren aan ouderdom, maar zijn ook symptomen van post-covid.”

Onnodig met klachten doorlopen

Verder speelt volgens Cavanagh de mentaliteit van ‘niet klagen, maar dragen’ een rol. “Ouderen gaan niet snel naar de huisarts en willen hun omgeving niet tot last zijn. Dat ervaren we in de gesprekken met ouderen. Hierdoor blijven mensen onnodig met de klachten doorlopen en lopen ze een adequate behandeling mis. We vinden dat hier meer aandacht voor moet zijn zodat ouderen niet met bijvoorbeeld gewrichtspijn of vergeetachtigheid blijven lopen, onder het mom dat dit een gevolg is van ouderdom, terwijl post-covid hiervan de oorzaak is.”

Wat zijn de symptomen?

De tien meest voorkomende symptomen onder ouderen zijn: extreme vermoeidheid en energiegebrek, problemen met ademhalen of kortademigheid, vreselijk hoesten, hoge bloeddruk, gewrichtspijn, verandering van geur of smaak, hoofdpijn of duizeligheid en slaapstoornis, psychische stoornis en spijsverteringsstoornis. Veel ouderen blijven dus rondlopen met klachten die zijn terug te voeren op post-covid, zonder het zelf te weten. Dat terwijl post covid-klachten zowel lichamelijk als psychosociaal ingrijpen op alle leefgebieden. Daarom adviseren we ouderen om vooral aan de bel te trekken bij de huisartsen en de klachten bespreekbaar te maken. Met de juiste hulp is te achterhalen waar de klachten vandaan komen en wat er misschien aan is te doen.

Goede begeleiding is essentieel

Met de juiste hulp is te achterhalen waar de klachten vandaan komen en kunnen ze intensieve hulp krijgen via bijvoorbeeld C-support. Zoals post-covid-patiënt Bert Savenije (76) die met goede begeleiding, na bijna anderhalf jaar, op zo’n tachtig procent van zijn conditie zit. “Ik kan nu een uur wandelen en weer wat trappenlopen. Ook kan ik me steeds beter concentreren.”

Praat mee en word lid!

De PCOB behartigt uw belangen als senior. En inspireert u om mee te denken over de toekomst. Of het nu gaat om zorg, welzijn of wonen, inkomen of pensioen.

Lid worden