PCOB pleit voor emancipatiebeweging voor ouderen

“Er is een nieuwe emancipatiebeweging nodig om de positie van vijftigplussers op de arbeidsmarkt – en daarbuiten – te verbeteren.” Dat zegt Nico Sjerps, loopbaancoach voor vijftigplussers en ambassadeur arbeidsparticipatie voor de PCOB vanmorgen op Groot Nieuws Radio. Aanleiding voor zijn stellingname zijn de voorstellen die het Centraal Planbureau (CPB) gisteren lanceerde om de hoge werkloosheid onder ouderen aan te pakken.

Zo zou de WW in stappen omlaag moeten worden gebracht en stellen de onderzoekers in het rapport dat ouderen te duur worden door veel leeftijdsgebonden voordelen in cao’s. Hierdoor profiteren ze niet van het economisch herstel, schrijft NRC Q.  “Onzin”, zegt Sjerps. “Wat is duur? Kijk ook eens naar de expertise en ervaring die een oudere meebrengt. De maatregelen van het CPB veronderstellen dat vijftigplussers niet aan het werk zouden willen, maar daar is niets van waar. Uit projecten van de PCOB en anderen blijkt dat er vooral sprake is van negatieve beeldvorming en vooroordelen over oudere werknemers. Ze zijn te duur, niet flexibel, willen niet leren en geen stapje terug doen. Dat is pertinent onjuist, tonen diverse onderzoeken aan.” Verder zijn er volgens Sjerps ook gewoon te weinig banen voor vijftigplussers.

Solidariteit
Voordelen die ouderen duurder maken zijn relatief hoge lonen, leeftijdsafhankelijke ontslagvergoedingen en pensioenkosten. Ook ‘ontziemaatregelen’ die ouderen extra rechten of plichten geven, spelen volgens de onderzoekers een rol. Momenteel is 40 procent van de langdurig werklozen ouder dan vijftig jaar. “Prima om misschien gedateerde regelingen onder de loep te nemen. Maar kijk dan ook naar regelingen als de WAO. Waarom moet iemand met veel vermogen en bezittingen WAO krijgen?”, vraagt Sjerps zich af. Uitgangspunt van de PCOB is ook als het gaat om werkgelegenheid solidariteit tussen de generaties én tussen de inkomensgroepen.

Op de website van Groot Nieuws Radio kunt u de hele dag nog reageren op de stelling ‘Om ouderen aan het werk te krijgen, moeten leeftijdsvoordelen afgeschaft worden.’

> Beluister hier het gesprek met Nico Sjerps op Groot Nieuws Radio

<< Vorige pagina

Gerelateerde berichten