PCOB over Troonrede: Wij gaan de Koning aan zijn woord houden

De zorg voor een goede oude dag is nog nooit zo nadrukkelijk genoemd in de Troonrede als dit jaar, constateert de PCOB dinsdag 15 september. “Dat lijkt goed nieuws. En de Koning heeft ook gezegd dat iedereen iets van het economisch herstel mag merken. Daar zullen wij het kabinet aan houden”, zegt PCOB-directeur Els Hekstra in een eerste reactie op de Troonrede op Radio 5.

Op dit moment rekent het Nibud de Rijksbegroting door op de gevolgen voor de koopkracht van alle huishoudens in Nederland en in opdracht van de samenwerkende ouderenorganisaties PCOB, Unie KBO, NVOG en NOOM, ook de specifieke koopkrachtplaatjes voor verschillende groepen ouderen. De PCOB voegt daar de verhalen van echte mensen aan toe. “Dan zullen we zien hoe het uitpakt, ook voor ouderen met zorgkosten.”

“Nu is gezegd dat de koopkracht van ouderen op peil blijft. Ten opzichte van de achteruitgang die eerst was uitgelekt, lijkt dat goed nieuws. Maar als heel Nederland er zo’n beetje op vooruit gaat, maar gepensioneerden en werklozen blijven gelijk ten opzichte van nu, dan profiteren zij dus niet mee van het economisch herstel. Bovendien is in de Rijksbegroting geen rekening gehouden met lokale verschillen als het gaat om hoge bijdragen in de zorgkosten, die immers ook raken aan de portemonnee.”

Verpleeghuiszorg
Goed nieuws is de investering van €210 miljoen in verpleeghuiszorg, waarvan een deel direct ten goede moet komen aan aandacht voor de bewoners, onder wie vaak ouderen. “Hoe dat geld het beste kan worden besteed, daar praten wij graag over mee. Onze beleidsmedewerkers werken op dit moment concrete voorstellen uit, want met de Koning zeggen wij dat iedereen in Nederland moeten kunnen rekenen op goede zorg.”

Omzien naar elkaar
“Mooi dat er in de Troonrede aandacht was voor immateriële zaken, die naast hervormingen en investeringen, ook bijdragen aan de hoge kwaliteit van de Nederlandse samenleving. Solidariteit en omzien naar elkaar zijn vanouds kernwaarden waarmee de PCOB groot is geworden. Terecht noemt de Koning dit een groot maatschappelijk kapitaal. Laten we daar dankbaar voor en zuinig op zijn.”

Luister hier naar PCOB-directeur Els Hekstra in de uitzending van Open Huis (EO Radio 5).

Lees meer in het dossier Prinsjesdag

<< Vorige pagina

Gerelateerde berichten