Digitalisering? Ja, maar zorg voor een vangnet en geef oudere tijd

‘We moeten ervoor waken dat ouderen door digitalisering buitenspel worden gezet.’ Dat zei PCOB-beleidsadviseur Wolbert Meijer maandagochtend 9 november op Groot Nieuws Radio. De PCOB vindt dat er bij dergelijke veranderingen ruim tijd moet worden genomen én pleit voor een vangnet voor wie digitaal niet vaardig genoeg is.

Wolbert Meijer reageerde in het programma De Nieuwe Morgen op de stelling: Met digitale ontwikkelingen, zoals betalen met je smartphone, worden ouderen buitenspel gezet. De PCOB merkt dat ouderen zeker niet voorbijgaan aan digitalisering. ‘Ouderen komen prima mee met technologische ontwikkelingen en maken er ook intensief gebruik van’, reageerde Meijer. ‘Kijk naar de vele senioren die actief zijn op Facebook.’ Ook betalen met de smartphone gaan ouderen op den duur doen, verwacht Meijer.

Ruime overgangsperiode
Wel vraagt de PCOB nadrukkelijk aandacht voor de mensen die geen gebruikmaken van internet of computer, doordat zij kennis hierover missen of door een chronische ziekte of beperking. In Nederland gaat dit om ongeveer 1,2 miljoen ouderen. Dienstverlenende organisaties moeten hier rekening mee houden, bepleit Meijer. Allereerst door bij digitalisering ruim de tijd te nemen voor de invoering. En door te zorgen voor een vangnet, zodat contact via post of telefoon ook altijd mogelijk blijft.

Belastingaangifte
Eerder bleek dat de Belastingdienst de blauwe envelop afschaft, waardoor aangifte of het aanvragen van toeslagen alleen nog digitaal mogelijk is. De PCOB krijgt hierover veel vragen van ouderen en vraagt begrip en aandacht voor deze groep. De PCOB vindt dat er altijd een mogelijkheid moet zijn én blijven om telefonisch of per post contact te houden, zodat mensen die niet online willen of kunnen zijn, ook kunnen blijven reageren op overheidsinformatie. Daarnaast biedt de PCOB, samen met collega-ouderenbonden, belastingservice voor hulp bij het invullen van de aangifte.

> Beluister hier het gesprek met PCOB-beleidsadviseur Wolbert Meijer op Groot Nieuws Radio

<< Vorige pagina

Gerelateerde berichten