PCOB-netwerkdag levensvragen: ‘Heb de moed om afhankelijk te durven zijn’

‘We moeten weer leren tot last te zijn.’ Die woorden sprak Esmé Wiegman, directeur van de Nederlandse Patiënten Vereniging (NPV), tijdens de PCOB-netwerkdag Levensvragen dinsdag 6 oktober. Waardig oud worden is een wens van iedereen. Maar hoe doe je dat? En hoe maak je jouw wensen over de laatste levensfase bespreekbaar?

Ruim 40 personen namen deel aan de netwerkdag met als thema ‘Kwetsbaar en toch waardig’. Na lezingen van Esmé Wiegman en geestelijk verzorger Bert Prinsen ging de groep uiteen om workshops te volgen, zoals een filmgesprek naar aanleiding van de film Intouchables, een dialoogbijeenkomst of het spel ‘Praten over je levenseinde’. PCOB-directeur Els Hekstra sloot af met de volgende oproep: ‘Heb de moed om afhankelijk te durven zijn’.

Lokale bijeenkomsten
PCOB geeft bijeenkomsten rond dit thema in 2016 een vervolg. Ook lokale PCOB-afdelingen schenken regelmatig aandacht aan dit thema onder meer door het organiseren van huiskamerbijeenkomsten.

Onderzoek in ledenpanel
Uit onderzoek in het PCOB-panel blijkt dat de overgrote meerderheid (94%) van de leden van de PCOB weleens nadenkt over hun levenseinde. Dit wordt  met name veroorzaakt door het ‘ouder worden’. Daarbij is een sterfgeval in de naaste omgeving veelal de aanleiding om hierover na te denken. Er wordt ook veel gesproken (78%) over het levenseinde; voornamelijk met partner en kinderen. Hierbij wordt er zowel over het eigen levenseinde als dat van de ander gesproken. Een kwart gebruikt hierbij hulpmiddelen als de bijbel en relevante artikelen. Belangrijke aspecten om over te spreken bij dit onderwerp zijn het behouden van de helderheid van geest, en daarnaast het behoud van zelfstandigheid, men wil de regie zelf in de hand kunnen houden. PCOB-leden die (nog) niet over het levenseinde praten, geven vooral aan dat zij zich er nog niet mee bezighouden en vinden dit een confronterend onderwerp.

Het Nederlands Dagblad publiceerde daags na de bijeenkomst een verslag. U leest dat artikel hier. Meer over het thema vindt u in de november-editie van ledenmagazine Perspectief, die eind oktober verschijnt.

<< Vorige pagina

Gerelateerde berichten