PCOB-lobby succesvol: blauwe envelop blijft nog even

Wie geen computer of internet heeft, digibeet is en geen vrienden of familie heeft om te helpen, kan toch nog een papieren brief in een echte blauwe envelop van de Belastingdienst krijgen. Dit meldt staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer. Wiebes komt daarmee tegemoet aan grote zorgen van de samenwerkende ouderenorganisaties PCOB, Unie KBO en ANBO over de plannen om alle communicatie met de fiscus zo snel mogelijk te digitaliseren.

Wiebes wil binnen zeven jaar helemaal een einde maken aan de blauwe envelop en de papieren brieven van de fiscus. Dat moet geleidelijk gaan via een berichtenbox op mijnoverheid.nl. Het parlement keurde wetgeving goed die het voor de Belastingdienst mogelijk maakt om volledig te digitaliseren. Zowel de overgangstijd als het vangnet zouden daarbij komen te vervallen.
Dag blauwe envelop?
PCOB heeft samen met Unie KBO en ANBO dringend gewaarschuwd voor de gevolgen voor met name ouderen. Het meldpunt Dag Blauwe Envelop van de samenwerkende ouderenbonden dat op 11 november werd gelanceerd, telde binnen enkele dagen honderden klachten. Inmiddels staat de teller op ruim 1.100 reacties. Daarnaast stromen bij de PCOB bezorgde e-mails en telefoontjes binnen. Ook de Nationale Ombudsman heeft een paar honderd klachten ontvangen en start een onderzoek.
Kamervragen
Politieke partijen waarschuwden eveneens voor de gevolgen van de digitalisering. Kamerleden Pieter Omtzigt (CDA) en Carola Schouten (CU) stelden hierover vorige week Kamervragen. De antwoorden van staatssecretaris Wiebes kwamen bijna per ommegaande: “Voor mensen die geen beschikking hebben over een computer en internet, niet digitaal vaardig zijn, geen ondersteuning in eigen omgeving kunnen inschakelen en daardoor hun toeslagbeschikking in hun Berichtenbox niet kunnen (laten) lezen, wordt een maatwerkoplossing gezocht. Dat kan het nazenden van een papieren kopie van de beschikking zijn.”
“De PCOB is blij met deze kleine beweging die Wiebes lijkt te maken in de richting van ouderen”, reageert PCOB-directeur Els Hekstra. Maar er is meer nodig. Begin december overlegt de PCOB opnieuw met de Belastingdienst. “We vernemen dan ongetwijfeld wat deze toezegging precies inhoudt.”
Zorg voor vangnet
De PCOB benadrukt al eerder dat digitalisering een prima ontwikkeling is. De meeste ouderen komen prima mee met technologische ontwikkelingen en maken er ook intensief gebruik van. Kijk maar eens hoe actief veel senioren zijn op Facebook. De PCOB vraagt echter wel aandacht voor mensen die geen gebruik (kunnen) maken van internet of computer, doordat zij kennis hierover missen, financieel daartoe niet in staat zijn of door een chronische ziekte of beperking. In Nederland gaat dit om ongeveer 1,2 miljoen ouderen. De PCOB bepleit in dergelijke situaties dat ruim tijd genomen wordt om aan die verandering te wennen en dat er een vangnet – contactmogelijkheid via post of telefoon – beschikbaar blijft voor wie niet digitaal vaardig is.

<< Vorige pagina

Gerelateerde berichten