Op zoek naar hoop en het vieren van Pasen in coronatijden

8 apr 2020 Landelijk

Deze week is het de Goede of Stille Week,  in aanloop naar Pasen. Veel senioren, maar ook anderen, zullen de liturgische vieringen van de deze week en ook van Pasen dit jaar missen.  Dat is om allerlei redenen verdrietig te noemen. De boodschap van Pasen is immers een boodschap van hoop en dat samen vieren maakt sterk.  Veel mensen kunnen dat nu wel gebruiken. Zeker ook de mensen die de afgelopen weken mensen hebben verloren door het coranavirus.

Tijd van bezinning

Juist in deze Paastijd is er behoefte om stil te staan bij het leven. Ook voor mensen die niet kerkelijk zijn. ‘Een crisis als deze zet ons aan het denken,  over het leven, het lijden, onze manier van leven en over hoe het straks verder moet’, zegt Manon Vanderkaa, directeur seniorenorganisatie KBO-PCOB.

Door een crisis komen vaak essentiële vragen naar boven. Tegelijkertijd ontstaan er ook positieve en mooie dingen die misschien wel zichtbaarder zijn dan anders. Veel mensen zijn erg blij met hun gezondheid, met het leven, de mensen om hun heen en wat ze kunnen geven aan een ander. Of zien meer dan anders hoe mooi de natuur is, in al haar verschijningsvormen. En juist nu in de aanloop naar Pasen zien we veel initiatieven die tegemoet komen aan de behoefte om Pasen zeker te vieren dit jaar. Want Pasen staat voluit voor opstaan uit het lijden; het diepe vertrouwen dat de dood niet het laatste woord heeft. Een boodschap die we zeker nu van waarde is.

Vieren van Pasen

Er zijn diverse manieren om deze week mee te vieren. We noemen er hieronder enkele. Maar ook in uw eigen kerk of omgeving zullen initiatieven ontstaan zijn.

  • De Dominicanen in Nederland maken een huisliturgie voor de Paaswake. Zie voor meer informatie de website.
  • Via www.opwegnaarpasen.nl vindt u een handreiking voor het vieren van de Stille week. De bedenkers van dit initiatief zijn ds. Dirk-Jan Bierenbroodspot en zijn echtgenoot Kor Bras. Dirk-Jan is predikant van twee gemeenten in Brabant en Kor heeft lang als webontwikkelaar gewerkt. Hij is gediplomeerd Gastronoom-Sommelier en schreef mee aan de recepten voor dit project.
  • De EO komt dit jaar met een aangepaste versie van de Passion. Deze wordt uitgezonden op donderdag 9 april, 20.30 uur. Meer informatie vindt u hier.
  • De PKN en de EO verzorgen deze week online vespers en op Paaszondag is er een korte meditatie door ds. De Reuver om 9.20 uur op NPO2. Meer informatie vindt u op de site van de PKN.

Dit bericht verscheen eerder op KBO-PCOB

Praat mee en word lid!

De PCOB behartigt uw belangen als senior. En inspireert u om mee te denken over de toekomst. Of het nu gaat om zorg, welzijn of wonen, inkomen of pensioen.

Lid worden