‘Nu rust en ruimte voor ouderenzorg van morgen’

15 feb 2024 Landelijk

LOC Waardevolle zorg heeft deze week een petitie en een advies over ouderenzorg overhandigd aan Tweede Kamerleden. Ook ANBO-PCOB heeft de petitie ondertekend. De kern van het advies is: geef nu rust en ruimte voor de ouderenzorg van morgen.

LOC overhandigde de petitie en het advies samen met zorgprofessionals, vertegenwoordigers van cliënten en burgerinitiatieven. Ruim 1500 mensen hebben bijgedragen hebben aan het advies en de bijbehorende petitie is meer dan 3200 keer ondertekend.

Nieuwe ouderenzorg

De opstellers van het advies constateren dat de ouderenzorg vastloopt en geven aan: ‘De manier waarop de zorg voor oudere mensen nu georganiseerd is, schiet tekort. Een heldere visie op de toekomst van de ouderenzorg ontbreekt. Wat we nodig hebben, is radicale vernieuwing. Nieuwe ouderenzorg, lokaal geregeld, voor ons allemaal, door ons allemaal. Overal vinden mensen en organisaties elkaar al om welzijn en zorg in eigen hand te nemen. Omdat het dan beter kan: menselijker. Maar ze lopen op tegen regels, instanties die niet samenwerken en constante financiële druk’.

Daarom bieden de betrokkenen de politiek een toekomstvisie aan en roepen op om:

  1. Een klimaat van rust te creëren: financieel en in regelgeving;
  2. Ruimte te bieden aan alle initiatiefrijke mensen en organisaties in het land die op hun eigen manier vorm willen geven aan de ouderenzorg van morgen;
  3. Heldere kaders te scheppen en positieve prikkels te geven;
  4. Lokale zeggenschap over zorg en hulp te verankeren in de wet.

Naast ANBO-PCOB steunen de volgende organisaties de visie en concrete voorstellen in het advies: Actiz, Avoord, Driezorg & Zonnehuisgroep IJssel-Vecht, Espria Ledenvereniging, LaCoTA, NCZ, Nederland Zorgt Voor Elkaar, NVTZ, Woonzorggroep Samen, Sensire, Verenso, WoonCompagnie, Zorgthuisnl en ZorgSaamWonen.

BEKIJK HIER HET ADVIES

Praat mee en word lid!

De PCOB behartigt uw belangen als senior. En inspireert u om mee te denken over de toekomst. Of het nu gaat om zorg, welzijn of wonen, inkomen of pensioen.

Lid worden